Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od ponedjeljka do petka, triput na dan, od 6:10, 10:05 i 17:30, u kratkoj radijskoj formi Govorimo hrvatski brusimo govor i pisanje hrvatskoga jezika. Ako nas šeik pozove na šejk, moramo znati tko je tko i što je što. I kako se što piše.


"Obiteljska dinamika, zdravlje i dobrobit hrvatskih obitelji u svjetlu ratnih i poratnih iskustava" znanstveno je istraživački projekt koji provodi Hrvatsko katoličko sveučilište. Glavni je cilj ispitati povezanost aktivnog sudjelovanja u Domovinskom ratu s fizičkom, mentalnom i socijalnom dobrobiti branitelja i njihovih obitelji te usporediti ih s obiteljima čiji članovi nisu sudjelovali u ratu. Krajnji su cilj konkretne aktivnosti za psihosocijalnu pomoć koja odgovara specifičnim potrebama obitelji. O tome govorimo u emisiji Prva crta od 9:30.

Kakva je bila jezična slika Indijskog potkontinenta prije engleske kolonizacije? Koliko se jezika govorilo i kakav im je bio društveni status? Kako će se i pod kojim utjecajima ta slika mijenjati? O tome govorimo u ciklusu Jezični mozaik Indijskog potkontinenta u emisiji Jezik i predrasude od 13:30.Po čemu su posebne predstave za najmlađe? Kako se njima posvećuju umjetnici koji ih stvaraju? Na koji način nastaju? Kakvi su gledatelji oni najmanji, mlađi od godinu dana? Za odgovorima na ta pitanja tragamo u Slobodnom stilu od 16:05.

U ciklusu Oda-birano od 18:15 donosimo novu premijeru u obljetničkoj godini kazališta Komedija - "Sedamdeset godina KOMEDIJE u razgovoru Talije i Melpomene". Dokumentarno-glazbena fantazija, ususret 70. obljetnici Zagrebačkoga gradskog kazališta Komedija, autora Davora Schopfa, sastavljena je od sjećanja dviju muza i dokumentarnih zapisa razgovora s kazališnim umjetnicima u emisijama Hrvatskog radija.


Foto: Dario Njavro za HRT

Od 19:50 Priča za laku noć uvodi svaku večer djecu prije spavanja u svijet snova i maštanja. Večeras je na rasporedu premijera priče Jožek - ježek.

U emisiji Zaboravljeni glasovi od 20:05 možete poslušati emisiju Susreti i poznanstva iz godine 1989. u kojoj je gostovao hrvatski slikar i grafičar Vilim Svečnjak. S njim je razgovarala urednica Smiljana Šunde. 

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)
Od 20:00 na rasporedu je emisija Andromeda koja educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentiraju vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Zašto se Sergej Lebedev i Guzel Jahina, pripadnici mlađe generacije ruskih pisaca stasale u postsovjetskom razdoblju, u svojim knjigama bave temama mračnog ruskog socijalističkog nasljeđa prošloga stoljeća i je li ih na to natjerala osobna obiteljska biografija? Zbog čega se osjećaju odgovornima prema duhovima prošlosti, i kakvu vrstu dugova otplaćuju boreći se svojom literaturom protiv kulture zaborava? Može li književnost razvezati jezik nekadašnjoj "šutljivoj generaciji" i, u konačnici, poslužiti kao terapeutski alat iskupljenja generacijama koje dolaze, za zla počinjena u ime nekih prošlih ideologija? Poslušajte u književnom magazinu Signatura od 8:45.

U videonajavama pogledajte što izdvajamo iz programa Hrvatske televizije.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.