Novi susjedi: Kuća nade

HRT ove veljače predstavlja novu sezonu međunarodnog dokumentarnog serijala Novi susjedi.

Vruća europska tema integracije izbjeglica i migranata u filmovima iz cijele Europe prati se baš ondje gdje se događa – među susjedima. Jesmo li spremni upoznati svoje nove susjede, i jesu li novi susjedi otvoreni za prihvaćanje lokalnih navika i običaja? Je li strah od izbjeglica u našem susjedu opravdan ili se temelji na neznanju? Čega se boje, a o čemu sanjaju naši novi susjedi: izbjeglice, migranti, osobe pod međunarodnom zaštitom, pripadnici manjina?

Izvršni producenti serijala su Daniela Draštata i Frans Jennekens.

Produkcija EBU partneri: ČT, RTBF, HRT, RTV SLO, NTR, DW, RTVE, RTP, RAI, uz podršku EU 

https://newneighbours.eu/

Filmovi iz devet zemalja dio su međunarodne dokumentarne koprodukcije nastale pod okriljem EBU-ove skupine za multikulturu. Ono što je počelo kao dokumentarni serijal koji su pokrenuli HRT-ova novinarka i urednica Daniela Draštata i nizozemski kolega Frans Jennekens, EBU je nakon dvije sezone pretvorio u EU projekt.

Europskim novcem projekt Novi susjedi #newneighbours potiče suradnju javnih europskih televizija, medija zajednice i organizacija civilnog društva u balansiranom izvještavanju o izbjeglicama i različitosti, bez duboko ukorijenjenih predrasuda i s fokusom na nove susjede, ljude kojima je Europa postala novi dom. 
"Novi susjedi" o izazovima integracije izbjeglica, azilanata i manjina

Dana 6. veljače na HTV 1 u 14:05 emitiramo hrvatski dokumentarni film naziva Kuća nade.U zagrebačkom kvartu Gajnice, okružena stambenim zgradama, godinama je propadala zgrada bivše policijske postaje. Kada je Baptistička crkva dobila dozvolu da kuću obnovi i pretvori je u integracijski centar za azilante, lokalnom se stanovništvu projekt nije svidio. Ono što je trebalo biti mjesto susreta, postalo je mjesto sukoba, a radovi na obnovi su zaustavljeni. 

Redatelj, snimatelj i koscenarist je Nebojša Slijepčević, urednica i koscenaristica Daniela Draštata, monažer Filip Karabelja, a producentica Ana Šaronja.

Urednik Odjela obrazovanje i znanost je Zvonko Božinović.