Dokumentarni film o Seljačkoj buni na usluzi HRTi

U videoteci multimedijske usluge HRTi pogledajte dokumentarni film o Seljačkoj buni iz 1573. godine pod naslovom Buna traje iz 2018. godine. U duhu našega vremena, u kojemu su sve popularniji programi i manifestacije oživljene povijesti, festivalizacija baštine i komercijalizacija kulturnoga nasljeđa, u Donjoj Stubici niz posljednjih godina u veljači svaki se put iznova podiže seljačka buna.

Poklik Buna traje! budi puntarski duh i slavnu povijest Gupčevih puntara

Družba vitezova zlatnoga kaleža u suradnji s Muzejom seljačkih buna organizira i održava kulturno-turističku manifestaciju pod imenom Seljačka buna 1573. – Bitka kod Stubice, kako bi na dostojanstven način obilježila obljetnicu posljednje bitke seljačkih buna 1573. godine kojom je buna ugušena, no ostavši u sjećanju naroda kao simbol borbe za prava kmetova.Povijesno gradivo svima je poznato, barem u osnovnim činjenicama, a pučka usmena predaja o seljačkoj buni, Franji Tahiju, Iliji Gregoriću i Matiji Gupcu živa je i intenzivna te mnogo poznatija od povijesnih činjenica.

Na tome tragu, ljudi iz Gupčeva kraja, amateri entuzijasti, odlučili su dati dignitet buni iz 16. stoljeća, unaprijediti i proslaviti svoj kraj i rekonstruirati bitku koja se dogodila 9. veljače 1573. 

Nadahnuta njihovim entuzijazmom, autorska ekipa - scenaristice Tihana Kopsa, koja potpisuje i režiju, te urednica Ljiljana Šišmanović i stručni suradnik Vido Bagur snimila je film koji kronološki dokumentira pripreme i izvedbe kostimiranih uprizorenja Puntanja kmetov pri Gupčevoj lipi i bitke na bojnome polju kod Majsecova mlina.

Naime, dečki iz Gupčeva kraja 2008. godine odlučili su se igrati rata – formirati seljačku i vitešku vojsku i pozvati u sadašnjost duhove predaka, interpretirati njihovu borbu za pravicu i njihovu tragediju, a onda su iz godine u godinu sve više uviđali značenje, snagu i ozbiljnost svojega hobija. Neki od njih osjećaju snažnu vezu s tim vremenom i nasljeđem, žive u krajoliku koji je memorirao događaje iz 1573. godine, okupljaju se pod Gupčevom lipom, stablom koje je jedini preživjeli svjedok bune i suvremenik Matije Gupca i Franje Tahija!

Samo u Bitki kod Stubice sudjeluju mnogobrojni pripadnici povijesnih hrvatskih postrojbi i viteških udruga iz Hrvatske, Slovenije, Slovačke i Mađarske, koji kostimima i tipom oružja datiraju u intervalu od oko 100 godina od bune. Organizatori nastoje prikaz učiniti što vjerodostojnijim, no kompromisi su neizbježni. Zanimljivo je i to da se predodžba aktera o bitki kod Stubice uvelike oblikovala pod utjecajem filma Vatroslava Mimice Anno domini 1573., pa primjerice Zdravko Grabušić, koji igra Franju Tahija, nosi originalni filmski kostim u kojemu je ulogu Franju Tahija odigrao pokojni glumac Pavle Vujisić.
28. siječnja 1573. - Seljačka buna Matije Gupca
Dokumentarac je, prema želji Vitezova zlatnoga kaleža posvećen pokojnomu Zlatku Mirtu Medi, preparatoru iz Muzeja seljačkih buna, koji je inicirao cijelu manifestaciju i godinama svojom karizmom oživljavao lik Matije Gupca – kako su rekli protagonisti filma – Medo nije glumio Gupca, on ga je živio.

Iako se vlastela bila spremna bez milosti obračunati s pobunjenim seljacima, pa je Gubec uhvaćen, stavljen u galge i okrutno pogubljen, a strašna sudbina zadesila je i druge seljake, legenda o njima još živi. Stubičanci će je, kažu, nastaviti prikazivati turistima i idućih godina!