Predsjednik

3. veljače na HRT - HTV 1 u 20:05

Rasprave o nacionalnim odnosima u NOB-u nastavile su se i u posljednjim godinama Tuđmanovog boravka u Generalštabu JNA u Beogradu. Franjo Tuđman u to vrijeme postaje najmlađi general JNA. Jugoslavenska historiografija postaje poprište rasprava o tome tko je bio pobjednička, a tko poražena strana u II. svjetskom ratu.

Te se rasprave uskoro sele i u sam partijski i vojni vrh, sve do kabineta maršala J. B. Tita. Dojučerašnji suborci iz rata i partizanski generali vode tihe političke ratove, koje će uskoro dovesti i do prvih partijskih čistki.

Treća epizoda serije Predsjednik posvećena je Tuđmanovom radu u Institutu za historiju radničkog pokreta u Zagrebu, gdje prema mnogim mišljenjima postaje jedan od nositelja hrvatskog nacionalnog pokreta. Epizoda govori i o raspravama Franje Tuđmana o ulozi Hrvata u NOB-u.

U epizodi se prvi put govori kako je Tuđman u suradnji s mladim Brunom Bušićem započeo rušenje mita o milijunskim žrtvama u Jasenovcu i drugim ustaškim logorima, te doveo do pada Aleksandra Rankovića, jednog od najbližih Titovih suradnika.

Autori su Gordan Malić i Miljenko Manjkas.

Produkcija: Intermedia grupa