Romano Bolković - 1 na 1: Nj.E. Gëzim Kasapolli

3. veljače na HRT - HTV 1 u 23:25 - talk show

Nj. E. Gëzim Kasapolli veleposlanik je Republike Kosova u Republici Hrvatskoj. Nakon studija u Prištini i Beču obnašao je niz dužnosti u međunarodnim i lokalnim organizacijama prije nego što se uključio u politiku. Njegovo profesionalno iskustvo uključuje rad s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), Organizacijom za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) i privremenom misijom Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK).

U politički život ušao je 2005. kao politički savjetnik premijera Kosova tijekom kritičnog razdoblja kad se pregovaralo o statusu Kosova. Gëzim Kasapolli postao je zamjenik ministra za europske integracije tijekom čitavog mandata, prije nego što je bio vršitelj dužnosti ministra za integraciju, pridonoseći pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSA) između Kosova i Europske unije. Nakon toga, bio je politički savjetnik predsjednika kosovskog parlamenta o pitanjima europske integracije i vanjske politike.

S veleposlanikom Kasapollijem razgovaramo o odnosima Albanaca i Srba na Kosovu, naglom napretku Kosova, o izgradnji auto-cesta, zdravstvenom sustavu i zaposlenosti Kosovara, o tome kolika je uloga vjere u uređenju kosovskoga društva, postoji li opasnost od radikalnog islamizma i što je uzrok da Kosovo ima najveći broj pripadnika ISIL-a po glavi stanovnika u Europi, o odnosima Beograda, Tirane i Prištine te odnosu Makedonije i Kosova, o kosovskoj dijaspori, o ulaganju Hrvatske na Kosovu, o stanje pravosuđa, birokracije i gospodarstva Kosova, odnosu vlade RH prema Kosovu, o tome živi li ideja Velike Albanije, hoće li Priština i Beograd riješiti izbore u sljedeća tri mjeseca, te Trumpu i zračnoj liniji Beograda i Prištine.

Autor talk showa je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.
Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj videoteci pronađite emitirana izdanja