Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga četvrtka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od ponedjeljka do petka, triput na dan, od 6:10, 10:05 i 17:30, u kratkoj radijskoj formi Govorimo hrvatski brusimo govor i pisanje hrvatskoga jezika. Čime grizemo, čime jedemo, čime ugađamo instrumente, a čime utovarujemo teret?


U Kulturnom kolokviju od 9:30 urednica Blanka Jergović o umjetnoj inteligenciji i mozgu razgovara s neurokirurgom i znanstvenikom, Dirkom De Ridderom, sa sveučilišta Otago na Novom Zelandu.

Christopher Paul Jones bio je američki gitarist, pjevač i skladatelj koji je od raka pluća umro 2005. Gotta Look Up je posljednji album koji je snimio i to sa sviračem usne harmonike Steveom Bakerom. Upravo pjesme s toga albuma slušat ćete u emisiji Po vašem izboru od 12:20.

Na koji je način hvaljena redateljica Greta Gerwig iščitala bezvremenski roman Louise May Alcott Male žene, koji je dosad već imao nekoliko filmskih prilagodbi? U našim kinima s priličnim zakašnjenjem prikazuje se film Djelo bez autora njemačkog oskarovca Floriana Henckela von Donnersmarcka. Što nam donosi izložba o šezdeset godina Zagreb Filma? Saznat ćete u emisiji o filmu Licem u lice 16:30.

Foto: Dario Njavro za HRT

Rijeka u subotu postaje Europska prijestolnica kulture. U povodu toga u emisiji Iskustvo prostora od 16:05 razgovaramo s direktoricom projekta Rijeka 2020. Eminom Višnić. Nakon Rijeke vodimo vas u Dubrovnik i osvrćemo se na znanstvenu tribinu Arhitektura u mreži turizma.

Od 19:50 Priča za laku noć svaku večer uvodi djecu prije spavanja u svijet snova i maštanja. Večeras je na rasporedu sudanska bajka Sreća i pamet. 

U emisiji Hrvatima izvan domovine od 20:15 uz ostalo poslušajte: Hrvatski svjetski kongres prenosi burne reakcije Hrvata iz svijeta na izjavu Kreše Beljaka o tome da UDBA očito nije pobila dovoljno emigranata. Hrvati u austrijskom Filežu prikupljaju pomoć za vukovarske vrtiće. U Žepču predstavljena knjiga Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 12:35 u emisiji Homo sapiens gost je urednik, kritičar, kolumnist, psiholog koji je svojim prvim romanom Glava lava oduševio čitatelje i dobio iznimno pozitivne kritike - Ivan Salečić.Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Tema emisije Povijesne kontroverze u 14:30 je Međunarodni kulturno-povijesni simpozij Mogersdorf koji se od 1969. održava u tome malome austrijskome mjestu i koji okuplja povjesničare i druge znanstvenike iz Austrije, Mađarske, Hrvatske i Slovenije. O kakvom je simpoziju riječ, kada mu se Hrvatska priključuje, o kojim temama se na njemu raspravlja i koliko je važan simpozij bio nekad, a koliko je danas neka su od pitanja o kojima ćemo razgovarati s dr. sc. Ivicom Šuteom dobitnikom počasne povelje općine Mogersdorf.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)

Kažu da je najteže steći prvi milijun, no i ovog četvrtka kod nas ga možete osvojiti u samo 15 koraka. A kad malo zapne – zovite džokera, pitajte publiku ili uzmite pola-pola. Tko želi biti Milijunaš? na rasporedu je u 20:05.

Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)

U 2019. godini hrvatski sportaši s invaliditetom na svim natjecanjima osvojili su čak 412 odličja, od toga 187 zlatnih, 130 srebrnih i 95 brončanih. Najbolji će biti proglašeni 23. put na svečanom obilježavanju Dana Hrvatskog paraolimpijskog odbora. Prijenos pratite od 19 sati.

U videonajavi pogledajte što izdvajamo s Trećeg programa Hrvatske televizije.

Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.