Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od ponedjeljka do petka, triput na dan, od 6:10, 10:05 i 17:30, u kratkoj radijskoj formi Govorimo hrvatski brusimo govor i pisanje hrvatskoga jezika. I naša emisija zove se zapravo "Aktualno u 17" zato što prednost pri preuzimanju imaju klasični jezici!U subotu Rijeka službeno postaje Europska prijestolnica kulture. Osim Opere Industriale kao središnjeg programa otvorenja u riječkoj luci, organizatori su pripremili kulturno-umjetnički program na više od 30 lokacija u središtu grada. Od ranoga jutra i u gradu će se održavati više od 70 događaja namijenjenih osobama svih dobi, ukusa i želja. Program će se nastaviti sljedećih godinu dana, a obuhvatit će oko 600 pojedinačnih događaja u koja je uključeno više od 300 organizacija iz 40 zemalja Europe i svijeta. Više o projektu Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture poslušajte u kulturnom magazinu Katapulturi koji će se od 9:05 iznimno emitirati iz riječkog studija uživo s gostima.

U emisiji Slušaj kako zemlja diše u 10:08, prošetat ćemo Muzejom vodenog svijeta u Osijeku i razmotriti prednosti bavljenja poljoprivredom - u gradskim sredinama.


Foto: Dario Njavro za HRT

U emisiji Minijature za radoznale od 11:05 , u ciklusu Iz arhiva i muzeja, govorimo o školskim izvješćima koja se čuvaju u Hrvatskome školskome muzeju u Zagrebu.

U emisiji Znanjem do zdravlja od 13:30 govorit ćemo o nadriliječništvu u oftalmologiji.

U mjesecu proglašenim mjesecom usamljenosti, u Kutiji slova od 16:30 govorimo o tome što je usamljenost danas? Kako ju vidi njemački neuroznanstvenik i psihijatar, Manfred Spitzer, a kako norveški filozof Lars Svendsen? Koliko je ona neprepoznata bolest, a koliko općeljudski fenomen? Također u povodu nove zbirke Jasminke Domaš Šalom Zagreb, govorimo o duhovnoj poeziji i njezinu statusu danas.

U emisiji Trag vjere od 18:05 poslušajte: Obilježen je Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. U Rimu je u tijeku prvi međunarodni kongres o pastoralu starijih osoba: prvi put u organizaciji Svete Stolice. U Zagrebu održan 60. Teološko pastoralni tjedan o temi Navještaj evanđelja u suvremenoj Europi. Najavit ćemo središnju proslavu svetkovine svetoga Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije. Pred nama je i Svijećnica – Dan posvećenoga života – donosimo prigodno razmišljanje.

Od 19:50 Priča za laku noć svaku večer uvodi djecu prije spavanja u svijet snova i maštanja. Večeras je na rasporedu priča Toranj i slon.

Večerašnju emisiju Metafora od 20:15 počinjemo poezijom slovenskog pjesnika, glazbenika i trubadura Vlade Kreslina. Čitamo iz njegove knjige Prokockani sat što ju je nedavno objavio zagrebački Sandrorf. U nastavku emisije slušamo poeziju Irene Vrkljan. Njezine pjesme iz knjige Pjesme, nepjesme kazuje Gordana Kovačić.U prvome dijelu emisije S domaće pop i rock scene od 22:30 Robert Urlić ugostit će grupu Bang Bang, koja je krajem prosinca objavila drugi album Mol. 2. Uoči koncertne promocije, koja će biti u zagrebačkom Katranu 7. veljače, gosti večerašnje emisije su Lara Antić i Hrvoje Prskalo.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Emisija Sunčani sat od 14 sati realizira se iz Gornje Stubice. Najavljujemo puntanje i rekonstrukciju bitke iz 16. stoljeća. U velikoj "bitki nad bitkama" sudjeluje 250 statista u srednjovjekovnim kostimima feudalaca i seljaka, naoružani mačevima, topovima, vilama, kopljima i srpovima sa željom da se vjerno prikaže završna bitka na stubičkom polju 1573. Uz glavnu bitku organizira se i bogat kulturno-glazbeni program.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

U borbi protiv zaraznih bolesti, istraživači se koriste matematičkim modelima u kojima simuliraju širenje zaraze. Mogu li matematički modeli predvidjeti koliko će se proširiti novi koronavirus? Saznajemo u emisiji Doba znanosti od 16:05.
U videonajavama pogledajte što izdvajamo iz programa Hrvatske televizije.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.