Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od ponedjeljka do petka, triput na dan, od 6:10, 10:05 i 17:30, u kratkoj radijskoj formi Govorimo hrvatski brusimo govor i pisanje hrvatskoga jezika.   Kad će se tko ili što poljepšati, a kad proljepšati?


Prošlo je točno godinu dana otkad su papa Franjo i  veliki imam sveučilišta Al-Azhar, Ahmad Al-Tayyib u Abu Dhabiju potpisali Deklaraciju o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički život. Što je donijela ta deklaracija upućena svim vjernicima, narodima, religijskim vođama? Uoči velike konferencije Ljudsko bratstvo – temelj mira i sigurnosti koja se 4. i 5. veljače održava u Zagrebu, u emisiji Susret u dijalogu od 9:05 razgovaramo o učincima Deklaracije o ljudskom bratstvu. U goste nam dolaze - iz Mešihata islamske zajednice izvršna direktorica Centra za kulturu dijaloga, Nejra Kadić Meškić, dr. sc. Tomislav Kovač profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Otto Raffai iz Udruge Regionalna adresa za nenasilno djelovanje – udruge koja promiče mir i dijalog.

U emisiji Izvan okvira od 10:08 predstavljamo vam novoizabranog predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu i njegovu zamjenicu. Koja je njihova uloga u poboljšanju kvalitete studiranja, s kojim se problemima susreću studenti, sto planiraju mijenjati tijekom svojeg mandata - otkrivamo u prvom dijelu emisije. U nastavku emisije mlade pozivamo da se priključe Proljetnoj filmskoj školi Kino kluba Zagreb.
U emisiji Umijeće odrastanja od 11:12 govorimo o ulozi knjižnica u odgoju i obrazovanju djece i mladih. 


Što stoji iza podatka prema kojem oko 150 učenika ne uspije proći prvi razred osnovne škole? S kojim se izazovima susreću učitelji, stručna služba škole, ali i sami učenici? Saznajemo u emisiji U pomaku od 13:30.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš bit će gošća Oporbenog zareza. Problemi političara s ispunjavanjem imovinskih kartica, očekivanja od novog ministra zdravstva, rad Sabora u posljednjoj godini mandata, pripreme GLAS-a za parlamentarne izbore, stanje u Zagrebu - neke su od tema emisije od 15:30 do 16 sati na 1. programu Hrvatskog radija i 4. programu Hrvatske televizije.

U Kretanju točke od 16:30 govorimo o prvome retrospektivnom pregledu međunarodno priznatoga multimedijskog umjetnika Zlatka Kopljara, koji na izložbi Konstrukcije donosi selekciju svojih najvažnijih radova. Provest ćemo vas i zadarskom izložbom Davora Sanvincentija koja povezuje radove nastale u mediju fotografije, videa, skulpture te svjetlosne i zvučne instalacije u kojima se poigrava s konceptom iluzije.

Od 19:50 Priča za laku noć svaku večer uvodi djecu prije spavanja u svijet snova i maštanja. Večeras je na rasporedu premijera priče Nemoj ovo, nemoj ono.


Foto: Dario Njavro za HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 14 sati Music pub Zlatka Turkalja, premijerno predstavlja domaća glazbena izdanja te najvažnije svjetske glazbene materijale. Emisija donosi recenzije, komentare, reportaže, prikaze, osvrte, kritike glazbenih događaja, promocije i najave.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)
Od 15:15 za Okruglim stolom ponedjeljkom razgovaramo o jeziku u javnom govoru te u javnom i svakodnevnom prostoru. O tome će u emisiji govoriti Lilijana Radobuljac, profesorica hrvatskog jezika i književnosti u Tehničkoj školi "Nikola Tesla" u Vukovaru, Tomislav Reškovac, profesor književnosti u Privatnoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu i dr. sc. Boris Jokić, psiholog i pedagog, viši znanstveni suradnik u Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu.

U videonajavama pogledajte što izdvajamo iz programa Hrvatske televizije.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.