Tajni svijet ljekovitog bilja: Provansa

12. veljače na HRT – HTV 2 u 12:30

Ljekovito nas bilje fascinira jer ono može uistinu sve: ugodnog je mirisa i okusa i ima ljekovita svojstva. Od davnina oduševljava ljude i kulture diljem svijeta, prije svega zbog svog djelovanja kako u kuhinji, tako i u laboratoriju ili vještičjoj kuhinji.


U Europi su se tajne liječenja ljekovitim biljem čuvale iza nepristupačnih samostanskih zidina, a tek izumom tiskarskog stroja to je znanje putem knjige ušlo i u obiteljske domove. No početkom 20. stoljeća suvremena je medicina istisnula znanje o ljekovitosti bilja koje se prenosilo naraštajima.

A danas? Ljekovito bilje doživljava svoj procvat. Proizvođači kozmetike i lijekova eksperimentiraju s djelatnim tvarima iz prirode. Prirodno je liječenje danas ponovno rame uz rame s klasičnom medicinom. I u svakodnevnom životu sve više ljudi vjeruje blagotvornom učinku ljekovitog bilja. Petodijelna njemačka serija "Tajni svijet ljekovitog bilja" polazi na istraživačko putovanje u jedanaest zemalja i otkriva zanimljivu kulturu i prošlost ljekovitog bilja u Provansi, u Alpama, na Balkanu, u Latinskoj Americi i u Indiji.

1. epizoda
Zahvaljujući mirisnim cvjetovima i začinskom bilju, Provansa je prerasla u svjetski brend. Bogatstvo biljnog svijeta između francuskih Alpa i Sredozemnog mora zasjenjuje sve druge francuske regije.

Autori dokumentarne serije su Ilka Franzmann, Rolf Lambert, Christian Stiefenhofer, Bärbel Jacks i Sebastian Lindemann.