Posljednja sezona napetih Amerikanaca

Od ponedjeljka do četvrtka na HRT - HTV 2 oko 23:20 (15)


Donosimo posljednju, šestu sezonu nagrađivane i napete američke serije Amerikanci (The Americans).

Šesta sezona popularne serije nije posljednja zbog niske gledanosti (dapače), već zato što je njezin tvorac Joe Weisberg procijenio da mu trebaju još samo dvije sezone da zaokruži priču)

Za razliku od prethodnih sezona, koje su gotovo kronološki pratile hladnoratovsko razdiblje, šesta sezona počinje većim vremenskim odmakom - peta je završila 1985., a ova se odigrava 1987. kada je u Sovjetskom Savezu perestrojka već u punom zamahu.


Jesen je 1987. i kako se bliži veliki samit o kontroli naoružanja veoma važan i SAD-u i SSSR-u, Elizabeth je na rubu izdržljivosti i njezina je sve veća iscrpljenost očita. U međuvremenu Philip se potpuno prestao baviti špijunskim poslovima i usredotočen je samo na vođenje nedavno proširene putničke agencije. Serija završava u prosincu 1987., netom prije nego što su čelnici Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza potpisali Sporazum o nuklearnim projektilima kratkog i srednjeg dometa.

U završnoj sezoni Matthew Rhys osvojio je Emmy za najboljeg glavnog glumca u dramskoj seriji, a izvršni producenti Joel Fields i Joe Weisberg osvojili su Emmy za najbolji scenarij dramske serije, kao i Zlatni globus za najbolju televizijsku dramsku seriju. Serija je ukupno nominirana za 85 nagrada, a osvojila ih je 25.

U  seriji glume Keri Russell, Matthew Rhys, Lev Gorn, Annet Mahendru, Susan Misner, Costa Ronin, Keidrich Sellati, Holly Taylor, Richard Thomas, Alison Wright, Noah Emmerich, Frank Langella, Brandon J. Dirden.