Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od ponedjeljka do petka, triput na dan, od 6:10, 10:05 i 17:30, u kratkoj radijskoj formi Govorimo hrvatski brusimo govor i pisanje hrvatskoga jezika. Izbjegnimo zbrku i podsjetimo se razlike u značenju: Zahvala "zahvaljujem se" znači posve nešto drugo od "zahvaljujem".Smanjenju umrlih, ali i ranom otkrivanju karcinoma trebala bi pridonijeti provedba Nacionalnog plana protiv raka. Zašto nismo i možemo li biti učinkovitiji u borbi protiv raka pokušat ćemo odgovoriti u emisiji Izaberi zdravlje od 8:05 u povodu Svjetskoga dana borbe protiv raka. Gosti emisije su prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak, predsjednik Povjerenstva za izradu Nacionalnog plana protiv raka Ministarstva zdravstva te predsjednici povjerenstava za provedbu nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijeva i raka vrata maternice prof. dr. sc. Boris Brkljačić, prof. Neven Ljubičić i prof. Ante Čorušić.

Među graditeljima violina koji su, početkom 20. stoljeća, svoju strast prema glazbi i izradi instrumenata usmjerili prema proučavanju i obnovi gradnje violina na način starih kremonskih majstora, sasvim je osobita pojava riječki liječnik i graditelj violina, Franjo Kresnik, čovjek za kojega se govorilo da čita violine. Njemu je posvećena izložba Violinom iznad granica u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja u Rijeci kroz koju ćemo vas provesti u emisiji Umjetnost u mreži od 10:08.

Kakva je bila jezična politika engleskih kolonizatora u Indiji saznajte u emisiji Jezik i predrasude od 13:30 u kojoj gostuje mr. Krešimir Krnic s Odsjeka za indologiju i dalekoistočne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.


Foto: Dario Njavro za HRT

Ciklus Oda-birano od 18:15 premijerno donosi dokumentarac iz produkcije Poljskog radija Balada o pjesmi koji je osvojio nagradu Prix Italia 2019. Godine 2018. obilježilo se 40 godina od nastanka kultne poljske pjesme Mury Jaceka Kaczmarskog, pjesme koja je postala himnom milijuna Poljaka tijekom teških vremena koja je ta zemlja prolazila u komunizmu. Priča o pjesmi Mury dijelom je međunarodnog puta što ga je prošla slavna katalonska L'Estaca na čiju je melodiju Kaczmarski napisao riječi svoje pjesme. Ta dokumentarna priča objašnjava kako su se putovi dviju revolucionarnih pjesama isprepletali i nadopunjavali te kako je poljska pjesma Mury bila pjesmom antikomunističke oporbe sistemu u Poljskoj.

Od 19:50 Priča za laku noć uvodi svaku večer djecu prije spavanja u svijet snova i maštanja. Večeras je na rasporedu priča Popravljanonica snova.

Današnja tema Zaboravljenih glasova od 20:15 je violina, uz emisije Poznajete li njihove zvukove o violini Igora Pomykala i Muzika i riječ o poetsko - glazbenim meditacijama Heinricha Heinea autorice Dunje Detoni Dujmić koja je nastala na temelju njegovih zapisa iz novelističkog rada Florentinske noći o  koncertu violinskog virtuoza Paganinija u Hamburgu.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od  20 sati na rasporedu je emisija Andromeda koja educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentiraju vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 22:30 u emisiji Poslije zvuka iz pera hrvatske muzikologinje Eve Sedak večeras ćemo čuti ulomke teksta Pitanja o pitanjima - bilješke uz dvije minijature za alt-saksofon i klavir Petra Bergama. Riječ je o radu objavljenom u zbirci tekstova Lik sjene dekodiranja kompozitorske šifre Petra Bergama.Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)

Gost emisije U svom filmu od 20:05 je poznati crnogorski pjevač i kantautor, Sergej Ćetković. Iza njega je 20 godina karijere, a gdje god se pojavi puni dvorane i osvaja svojim baladama.

Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)

Od 21 sat u ciklusu A Oscara dobiva prikazujemo američki film Birdman. Crna komedija o glumcu koji pokušava oživjeti svoju posrnulu karijeru. Od 9 nominacija za Oscara Birdman je osvojio četiri - za najbolji film, režiju, originalni scenarij i fotografiju. 

Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)

U 20:05 pogledajte 7. epizodu TV serije Kuda idu divlje svinje scenarista Ive Štivičića i redatelja Ivana Hetricha. Snimljena 1971., ova je serija akcijskoga karaktera odmah stekla veliku naklonost gledatelja, a poslije se o njoj govorilo kao o jednom od najvećih dostignuća domaće televizijske produkcije.

Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.