Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od ponedjeljka do petka, triput na dan, od 6:10, 10:05 i 17:30, u kratkoj radijskoj formi Govorimo hrvatski brusimo govor i pisanje hrvatskoga jezika. Ako nismo na telefonu, ne možemo ni ići na posao ni ljeti se odmarati na moru!U emisiji Minijature za radoznale od 11:05, u ciklusu Iz arhiva i muzeja, razgledavamo školski pribor s kraja 19. i početka 20. stoljeća koji se čuva u Hrvatskom školskom muzeju.

Znate li pravila igre Krokodile, krokodile ili Ivice šljivice? Igrajte se danas s nama u Mudricama od 11:40.

Koji su simptomi upale pluća? Zašto ju je ponekad teško dijagnosticirati? Zbog čega je vrlo opasna za starije ljude? Kako je preduhitriti? Upala pluća tema je emisije Znanjem do zdravlja od 13:30.

Kako izgleda slika hrvatskoga pjesništva danas? Koja su njegova bitna mjesta, teme, opsesije? Kako se odnosi prema stvarnosti, kako prema tradiciji? Zašto je upravo poezija onaj književni rod u kojem se objavljuju najkvalitetnija djela koja mogu računati na trajnost u vremenu? Je li objaviti poetsku zbirku danas subverzivni čin? U Kutiji slova od 16:30 o tome govore pjesnikinja i poetska "aktivistica" Sanja Baković te poetski kritičar i pjesnik Miroslav Mićanović.

Foto: Dario Njavro za HRT

U emisiji Trag vjere od 18:05 najavljujemo Stepinčevo. Ove je godine šezdeseta obljetnica smrti blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Rimu se sastao s papom Franjom. U Rijeci i Splitu u tijeku je obilježavanje tjedna braka i obitelji. Izvijestit ćemo i s Dana posvećenog života na kojem je, tradicionalno, održana konferencija za novinare u organizaciji hrvatskih redovnika – govorilo se o Božjoj riječi. Pozivamo vas na humanitarni koncert Rijeka milosti koji se održava u Rijeci.

U emisiji Iz hrvatske narodne baštine od 19:25 najavljujemo 10. Smotru klapa Tebe lepo ja pozdravlam koja će se u organizaciji klape Poj održati u subotu u Samoboru.

Od 19:50 Priča za laku noć svaku večer uvodi djecu prije spavanja u svijet snova i maštanja. Večeras je na rasporedu priča Dva leptira.

U prvom satu večerašnje Metafore od 20:15 slušamo pjesme Gorana Milakovića iz zbirke Rudnik stakla. Pjesme čita Gordana Kovačić. U nastavku emisije čitamo poeziju Vlade Kreslina, nedavno je zagrebački Sandorf objavio njegovu knjigu pjesama Prokockani sat. Pred kraj emisije listamo novi broj časopisa za književnost i kulturu Tema.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Sunčani sat
od 14 sati realizira se iz Kaštela. Karneval u ovom gradu obiluje veseljem i svojim posebnostima. Grad Kaštela smješten je na obali Kaštelanskog zaljeva. Posebnost grada leži u činjenici da se razvio oko 7 mjesta tj. oko utvrda - kaštela, a svako mjesto ima svoje specifičnosti koje karakteriziraju ovaj mediteranski kraj.Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 11 sati Putovi hrvatske glazbe uz aktualnu završnicu violončelističkog natjecanja Antonio Janigro, te netom otvorenu Europsku prijestolnicu kulture u Rijeci, otvaraju prostor predstavljanju novog nosača zvuka koji je ostvario mladi riječki violončelist Vid Veljak. Glazba s novog CD-a Resonance(s) donosi partiture Srđana Dedića, Marka Ruždjaka i Mladena Tarbuka, te djela koja su pisali Tomislav Oliver, Marko Slaviček i Tibor Szirovicza uz korištenje medija elektronike, a uz gostovanje Vida Veljaka u emisiju ćemo uključiti i skladatelje.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)

Od 20:05 u ciklusu A Oscara dobiva prikazujemo američki film Spotlight. Drama snimljena prema istinitom događaju govori o tome kako su bostonske novine razotkrile rašireno i dugotrajno seksualno zlostavljanje djece u kojem su sudjelovali katolički svećenici, a koje je nadbiskupija godinama zataškavala. Uloge tumače Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams i drugi. 

Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)

Europa uživa u "zlatnome dobu" na grbači svojih kolonija. Potkraj 19. stoljeća europske zemlje šire se po Africi. Glad za prekomorskim teritorijima dovodi do Prvoga svjetskoga rata. Nova epizoda dokumentarnae serije Priča o Europi: Europeizacija svijeta na rasporedu je u 20:05.

U videonajavi pogledajte što izdvajamo s Trećeg programa Hrvatske televizije.

Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.