Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Europska komisija predložila je novu i strožu metodologiju pregovora o pristupanju Europskoj uniji, što je bio uvjet Francuske za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Što donosi takva metodologija, hoće li zadovoljiti Francusku, slijedi li uskoro i otvaranje pregovora s tim dvjema zemljama, neke su od tema u emisiji U mreži Prvog od 7:30. Gosti su viša znanstvena suradnica s Instituta za međunarodne odnose Senada Šelo Šabić i urednik portala Euractiv Željko Trkanjec.Od ponedjeljka do petka, triput na dan, od 6:10, 10:05 i 17:30, u kratkoj radijskoj formi Govorimo hrvatski brusimo govor i pisanje hrvatskoga jezika. Par je par (matematičari bi dodali: uređeni ili neuređeni), a nekoliko je nekoliko. Nekoliko pak nije nužno - nekolicina!

Stepinčevo je, 60. je godišnjica smrti bl. Alojzija Stepinca. Tim povodom u emisiji Susret u dijalogu od 9:05 pitamo što Stepinac znači hrvatskom društvu danas? Kakve su posljedice toga što je zaustavljeno njegovo proglašenje svetim? Je li pronađen ikakav konkretan dokument koji ne bi išao u prilog Stepinčevoj svetosti? O tome raspravljaju pročelnik Odjela za povijest Hrvatskoga katoličkog sveučilišta izv. prof. dr. Mario Kevo, politička analitičarka i autorica dokumentarnih filmova Višnja Starešina i predstojnik Odsjeka za komunikologiju Fakulteta hrvatskih studija prof. dr. Danijel Labaš.Zagreb će uskoro dobiti Ugostiteljsko-edukativni centar inkluzije iza koje stoji 11 godina rada i truda kuhara udruge UNUO. Što se želi postići otvaranjem centra, jesu li kroz rad udruge uspjeli obrazovati i pripremiti osobe s invaliditetom za tržište rada te što se sve "kuha" na zagrebačkom Kaptolu, odakle je sve krenulo - otkrivamo u emisiji Izvan okvira od 10:08. Također, vodimo vas na izložbu učeničkih radova koji su kroz projekt Osloni se na dječja prava imali priliku prikazati svoja prava kroz umjetnost.

Pjevač, pijanist i skladatelj Nikola Vranić, umjetničkim pseudonimom J.R. August, potpisao je, prema mišljenju kritike, najbolji i najambiciozniji album prošlogodišnje rock produkcije. Riječ je ujedno i o jednome od komercijalno najatraktivnijih rock izdanja diskografske kuće Croatia Records u 2019. godini. U novoj emisiji Po vašem izboru od 12:20 prisjetit ćemo se nekih ključnih pjesama s tog vrijednog izdanja.

Jeste li znali da je udžbenik iz likovnog, hrvatskih autorica, proglašen najboljim udžbenikom u Europi? U emisiji U pomaku od 13:30 otkrivamo čime je pomeo konkurenciju, ali smo se i među učenicima raspitali sviđa li im se udžbenik, zašto uopće vole likovnu kulturu i na koje načine likovni doprinosi njihovom razvoju.Predsjednik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović gost je Oporbenog zareza od 15:30, koji možete pratiti i na Četvrtom programu Hrvatske televizije. Kako se Hrvatski suverenisti pripremaju za parlamentarne izbore, hoće li Miroslav Škoro, kojem su dali potporu na predsjedničkim izborima, uspjeti okupiti sve stranke koje su ga poduprle i je li moguće stvoriti stabilnu treću opciju  - čut ćemo u emisiji u kojoj će teme biti i odnosi u vladajućoj koaliciji i oporbi, ali i migrantska kriza, kurikularna reforma, demografska obnova i primjena Istanbulske konvencije.

U Kretanju točke od 16:30 govorimo o izložbi Ikonografija grada 2 u zagrebačkoj Modernoj galeriji, koja govori o tumčenjima grada u umjetnosti druge polovice dvadesetog stoljeća. Osim toga govorimo i o tome koje su to umjetnine koje je zagrebački Muzej suvremene umjetnosti prikupio tijekom posljednjih desetak godina donacijama i otkupima.


Foto: Dario Njavro za HRT

Prije točno 60 godina u kućnome pritvoru u Krašiću umro je kardinal Alojzije Stepinac. Tijelo mu je, unatoč protivljenju komunističkih vlasti, položeno u kriptu zagrebačke katedrale. Blaženikov grob postao je mjesto molitve i uslišanja, a na miasma na Stepinčevo uvijek se okupljalo mnoštvo vjernika. Misu u katedrali od 19 sati predvodi kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s drugim biskupima.

Od 20:45 Pomorska večer realizira se iz HRT- ova studija u Puli. Uz ostalo, donosi informacije o štetama koje je već do sada u brodskom prijevozu uzrokovao koronavirus. Saznajemo kakve je smjernice za zaštitu od koronavirusa pomorcima izdao ITF, a tema su i rekordno niske cijene ukapljenog plina.  S ledolomca koji ujedno prevozi taj plin javlja se mladi pomorac Krešimir Perić.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Emisija Jedan plus jedan od 18 sati senzibilizira javnost prema osobama s invaliditetom, a u tome joj pomažu javne osobe, pjevači, glumci, sportaši, umjetnici.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

U emisiji Razgovor s povodom od 10:30 gost je Branko Čegec, pjesnik, esejist, urednik i prevoditelj. Povod za razgovor s tim višestruko nagrađivanim pjesnikom je njegova nedavno objavljena sedma samostalna zbirka pjesama pod naslovom Uspon i pad Koševskog brda/Sarajevo za prolaznike, kao i autorov esejistički opus te urednički rad u književnom časopisu Tema i knjigama.U videonajavama pogledajte što izdvajamo iz programa Hrvatske televizije.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.