Cimeri: članica Hitlerjugenda i izbjeglica iz Sirije

Na multimedijskoj platformi HRTi pogledajte zanimljiv njemački film iz serijala Novi susjedi 2019.: Tako blizu, a tako daleki.

Amer i Eva su cimeri u velikom građanskom stanu u Berlinu. Ameru je manje od 30, Evi su 94 godine. On je izbjeglica iz Sirije, ona je bivša članica Hitlerjugenda. Neobičan dvojac prkosi stereotipima, svjesni da čine iznimku. Iako mu se u početku suživot činio suludim, danas mu je Eva poput bake.

Amer je iz ratom zahvaćene Sirije došao u Njemačku, nemajući pojma o načinu života i razmišljanja Nijemaca. Nije puno dvojio jer morao je, kaže, birati između života u ratnoj Siriji ili izbjegličkog života. U braku s Ayom je dvije godine, a u tom ju je razdoblju vidio samo 27 dana. Da bi je pozvao k sebi, mora zarađivati 2.310  eura mjesečno neto i imati ugovor o radu.

 

- Izbjeglice su za sve krive, muktaši su - tako razmišljaju mnogi Nijemci, kaže Eva dodajući da su istim ljudima prije izbjeglica smetači - Nijemci. Ona je dosad iznajmljivala sobu podstanarima iz čak 152 zemlje! Došla je na zao glas u susjedstvu kao ona koja prima mnogo crnaca, te je primila i prijeteće pismo. 
 
Posjetitelji lokalne obiteljske pivnice, s druge strane ulice, ne vjeruju u politiku dobrodošlice izbjeglicama pa se odlazak na piće za Amera pretvara u politički "statement". Eva ga upozorava da se ondje skupljaju lokalni pijanci, ali Amer je oduvijek želio ući i vidjeti reakciju. Odlazi s prijateljem, jedan naručuje sok od naranče, a drugi kolu i tako s gazdom probijaju led šaljivim razgovorom o nemogućem izboru pića u pivnici.

Gost za šankom iznimno je nezdovoljan:

- Što se ovdje zbiva? Spusti stolice. Ne može tako. Sad će ovamo dolaziti poludivlji ljudi, govoriti arapski i naručivati čaj. Ma što je to sad?! Trebamo ih pozdraviti stiskom ruke i pusom? Trebamo ih držati na dlanu i potpomagati? Ne!To moraju steći radom. Tek tad ču ih moći prihvatiti i pozdravljati.

 
Eva i Amer posjećuju nacistički logor i doznajemo kako je ona logore zamišljala kao mjesta gdje ljudi dobivaju hranu i medicinsku njegu. Tek potkraj 1945.,  kaže, pojavile su se prve snimke na kojima stražari bacaju mrtve, koji izgledaju poput kostura, u jame. Neki ni tada nisu vjerovali da se to događa njihovim sugrađanima. Nakon toga više nikad nije vjerovala u nešto što su joj usadili.

Mijenjamo li mišljenje kada se upoznamo? Samostalan Amerov posjet pivnici prolazi bolje, scena u stilu filmova Jima Jarmuscha otkriva pozitivan dojam jednog gosta zbog Amerova sjajnog poznavanja njemačkog. Ali gošće su u dvojbi smije li ih taknuti jer su žene i kršćanke... Jednostavno ne razumiju zašto je Amer tu i zašto mu je žena u Siriji, a on objašnjava da joj je od 2016. pet puta odbijena viza... Ne uspije li Ayra doći, on se svakako vraća u Siriju.

Redateljica dokumentarnog filma iz serijala "Novi susjedi" je Daša Raimanova, producentica Bettina Kolb, a izvršni producenti Daniela Draštata i Frans Jennekens. Pogledajte ga na multimedijskoj platformi HRTi.