Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od ponedjeljka do petka, triput na dan, od 6:10, 10:05 i 17:30, u kratkoj radijskoj formi Govorimo hrvatski brusimo govor i pisanje hrvatskoga jezika. Danas u jezičnim minutama nudimo uputu što učiniti s riječi uputstvo, a što s riječi naputak!


Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače u mnogim zemljama diljem svijeta. Utemeljio ga je papa Ivan Pavao II. 1992. godine kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme. Svrha obilježavanja ovog Dana je podizanje svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika te težnja za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb. O našim bolesnicima govorit ćemo u emisiji Izaberi zdravlje od 8:05. Gosti urednice Sandre Erak su voditeljica Centra za psihološku pomoć Udruge SVE za NJU Ljiljana Vukota, predsjednica Hrvatske udruge za epilepsiju Ana Sruk,
predsjednica Zagrebačkog dijabetičkoga društva Manja Prašek i predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina.

U emisiji Umjetnost u mreži od 10:08 govorimo o izložbi  asamblaža Prigovor savjesti Vedrana Karadže Tabulova, umjetnika finog balansa, s radovima neopterećenim značenjem i oslobođenima naslova.

U emisiji Putnici kroz vrijeme od 11:40 pričamo o povijesti ideja meritokracije koja je nastala u antičko doba, a u Kini još i ranije.Kakvu su ulogu imala jezična pitanja u političkim podjelama Indijskog potkontineta u 20. stoljeću? Kako su se prema jeziku odnosili borci za indijsku nezavisnost, kako zagovaratelji samostalnog Pakistana? Kako su na jezičnu politiku Pakistana gledali Bengalci i je li i to bio jedan od razloga stvaranja Bangladeša kao neovisne države? O jeziku, politici i podjelama na Indijskom potkontinentu govorimo u emisiji Jezik i predrasude od 13:30 u trećem i posljednjem nastavku serijala Jezični mozaik Indijskog potkontinenta.

Koje su zasluge akademika Radoslava Katičića za hrvatsku znanost i kulturu? Po čemu će ga pamtiti njegovi kolege i učenici? O tome se govorilo prošlog tjedna na komemoraciji koju su za tog klasičnog filologa, indoeuropeista, indologa i slavista, člana čak sedam europskih akademija znanosti - organizirali Odsjek za indologiju i dalekoistočne studije te Odsjek za lingvistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. O tome u emisiji Slobodni stil od 16:05.

U emisiji o kazalištu Lica i sjene u 16:30 saznat ćemo kako će jedna prognanička priča kroz vizuru djevojčice oživjeti na sceni dramskog kazališta Gavella u Zagrebu u predstavi Hotel Zagorje prema romanu Ivane Bodrožić. Kako će mjuzikl Bambina u splitskom HNK-u spojiti  priču o ljubavi i korupciji, glazbu Nene Belana i tekst Ane Tonković Dolenčić, a saznat ćemo i kako se s vjerom u utopiju nose ljudi u staračkom domu u predstavi Kao svaki dan u  kazalištu Virovitica.Foto: Dario Njavro za HRT

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Jasne Mesarić Guljenje kože, melankolija. U ovoj kratkoj formi autorica se bavi distopijskim svijetom u kojem tek treba tegobno saznati kamo se i kako pripada. Kao moto spisateljica/redateljica uzima riječi Roberta Burtona o tome kako pisati o melankoliji znači nastojati je izbjeći.

Od 19:50 Priča za laku noć uvodi svaku večer djecu prije spavanja u svijet snova i maštanja. Večeras je na rasporedu afrička priča Obećanje jednog lava.

U emisiji Zaboravljeni glasovi od 20:15 prisjećamo se vrsnoga fagotista iznimne međunarodne karijere Rudolfa Klepača uz intervju koji je 1988. godine za emisiju Susreti i poznanstva dao Nini Noli.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 20 sati na rasporedu je emisija Andromeda koja educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentiraju vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

U nedjelju 9. veljače napustio nas je dirigent i glazbeni pedagog Vladimir Kranjćević, ravnatelj, voditelj i dirigent mnogobrojnih ansambala i glazbenih ustanova te 1970-ih i 80-ih godina šef Zbora i orkestra Hrvatske radiotelevizije. Maestru u čast u emisiji Jutarnji koncert od 7:05 slušamo neke od izvedbi koje je ostvario s ansamblima HRT-a.U videonajavama pogledajte što izdvajamo iz programa Hrvatske televizije.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.