Veliki ciklus filmova Michaela Hanekea na Trećem

Rođen 1942. godine, austrijski redatelj Michael Haneke prvi je kino-film režirao relativno kasno - 1989., u dobi od 47 godina. Vrlo brzo, međutim, Haneke zaposjeda poziciju jednog od najuglednijih suvremenih filmskih autora. Štoviše, nisu rijetki oni koji ovog kroničara silnih europskih društvenih, klasnih i psiholoških neuroza ("Film su 24 laži u sekundi u službi istine, ili pokušaja pronalaska istine") proglašavaju vodećim europskih redateljem u razdoblju od 1990. do danas.

Hrvatska radiotelevizija prikazala je brojne Hanekeove filmove i ranije, ali ne i sve, i nikada u ovako opsežnom ciklusu od 12 naslova. Pored Hanekeovih najpoznatijih filmova, poput "Bijele vrpce", "Ljubavi" ili "Skrivenog", HRT prikazuje njegova rana remek-djela "Sedmi kontinent" i "Bennyjev video", ali i primjerice, manje poznatu ekranizaciju Kafkina "Dvorca".


Ljubav

Hanekeovi filmovi nagrađeni su bezbrojnih priznanjima od kojih vrijedi istaknuti čak dvije Zlatne palme u Cannesu ("Bijela vrpca" i "Ljubav"), Grand Prix u Cannesu ("Pijanistica"), Europsku filmsku nagradu ("Skriveno", "Bijela vrpca", "Ljubav"), dva Zlatna globusa ("Bijela vrpca" i "Ljubav") i Oscar za najbolji film s izvanengleskoga govornog područja ("Ljubav").Ciklus filmova Michaela Hanekea, u kojem  prikazujemo ukupno 12 njegovih filmova, započinje u subotu 15. veljače emisijom Posebni dodaci, u kojoj o Hanekeovom opusu govore ugledni filmolozi i kritičari.

Prije i nakon emisije prikazujemo filmove Ljubav (Amour, 2012.) i Skriveno (Cache, 2005.). Ciklus se nastavlja utorkom u 22:50 tijekom veljače, ožujka i travnja.


Skriveno

- U najnovije doba, u kojem se kritičari i svi ljudi općenito vrlo rijetko slažu oko nekih temeljnih vrijednosti, svejedno kao da vlada konsenzus kako su filmovi Michaela Hanekea vrh vrhova naše filmske epohe. Haneke je toliko originalan, suvremen i svevremen, da ga možemo gledati svake godine iznova i nikad nam neće dosaditi, pa ćemo tako ovaj naš ciklus reprizirati i 2021. i 2022.godine, dok god vam ne dosadi!, rekao je urednik ciklusa Dean Šoša.

Raspored filmova: 
18. veljače - Sedmi kontinent (Siebente Kontinent, Der, 1989.)
25. veljače - Bennyjev video (Benny's Vide, 1992.)
 3. ožujka - 71 Fragmente einer Chronologie des Zufalls, 1994.
10. ožujka - Dvorac (Das Schloß, 1997.)
17.ožujka - Funny Games, 1997.
24. ožujka - Vrijeme vuka (Le temps du loup, 2003.)
31. ožujka - Bijela vrpca (weiße Band, Das, 2009.)
 7. travnja - Funny Games U.S, 2007.
14.travnja - Šifra nepoznata (Code inconnu: Recit incomplet de divers voyages, 2000.)
21. travnja - Pijanistica (Pianiste, La, 2001.)