Romano Bolković - 1 na 1: Ognjan Zlatev

17. veljače na HRT - HTV 1 u 23:25 - talk shoW

Ognjan Zlatev voditelj je Predstavništva Europske komisije u Zagrebu. Riječ je o stručnjaku u području komunikacija s gotovo tridesetogodišnjim iskustvom, koji je u zadnjih šest godina obavljanjem svoje dužnosti u Predstavništvu u Sofiji, a posebno u vrijeme bugarskog predsjedanja Europskim vijećem 2018., uspješno pridonio radu Komisije.


Diplomirao je na Sveučilištu Sveti Kliment Ohridski u Sofiji i magistrirao iz klasične filologije. Nakon toga stekao je kvalifikacije u području političke komunikacije, odnosa s medijima i razvoja medija, izbornih kampanja i upravljanja nevladinim organizacijama. Govori bugarski, engleski, ruski, makedonski i hrvatski. Europskoj komisiji pridružio se 2011. kada je postao načelnik Odjela za komunikaciju pri Glavnoj upravi za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost. Prije toga obavljao je dužnost člana upravnog odbora Bugarske nacionalne televizije te osnovao i vodio Centar za razvoj medija u Bugarskoj. Bio je direktor Informacijskog centra Instituta Otvoreno društvo u Sofiji, voditelj centra BBC-ja u Bugarskoj i voditelj za razmjenu u uredu British Councila u Bugarskoj.

S Ognjanom Zlatevim razgovaramo o tome što u stvari donosi predsjedanje Europskim vijećem državama članicama, o predsjedanju kao prilici da se sazna više o načinu funkcioniranja EU, o prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe, o EK kao generatoru demokratskog deficita, o samitu u Zagrebu i VFO, o novoj metodologiji sustava pregovaranja i proširenju EU, o zajedničkoj viziji EU, o programskim prioritetima nove EK, o tome što je EK napravila s Junckerom na čelu, o situaciji poslije brexita, o tome je li Hrvatska spremna za eurozonu, o komparaciji Bugarske i Hrvatske te o tome kako Bugarska vidi EU i svoje mjesto u njoj.

Autor je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.
Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj videoteci pronađite emitirana izdanja