Novi susjedi 2019. - Italija: U gradu duhova

20. veljače na HRT – HTV 1 u 14 sati

Nakon jedne od najvećih pomorskih nesreća s migrantima 2013. lokalne vlasti u malenom sicilijanskom mjestu Sutera dobile su upit mogu li pokopati gotovo 400 stradalih.


Gradonačelnik je odgovorio: "Groblje je puno, ne možemo primiti mrtve. No Sutera želi primiti preživjele." Tako je grad duhova postao dom Johnu i njegovoj obitelji iz Nigerije. Intiman i dirljiv film o nadama i novom prijateljstvu.


Redatelji dokumentarnog filma su Antonello Savoca i Gabriele Gravagna, scenaristi Daniela Attilini i Antonello Savoca, a izvršni producenti Daniela DraštataFrans Jennekens.

Film prikazujemo u sklopu nove sezone međunarodnog dokumentarnog serijala Novi susjedi. Vruća europska tema integracije izbjeglica i migranata u filmovima iz cijele Europe prati se baš ondje gdje se događa – među susjedima. Jesmo li spremni upoznati svoje nove susjede, i jesu li novi susjedi otvoreni za prihvaćanje lokalnih navika i običaja? Je li strah od izbjeglica u našem susjedu opravdan ili se temelji na neznanju? Čega se boje, a o čemu sanjaju naši novi susjedi: izbjeglice, migranti, osobe pod međunarodnom zaštitom, pripadnici manjina?

Produkcija EBU partneri: ČT, RTBF, HRT, RTV SLO, NTR, DW, RTVE, RTP, RAI, uz podršku EU 

https://newneighbours.eu/

Filmovi iz devet zemalja dio su međunarodne dokumentarne koprodukcije nastale pod okriljem EBU-ove skupine za multikulturu. Ono što je počelo kao dokumentarni serijal koji su pokrenuli HRT-ova novinarka i urednica Daniela Draštata i nizozemski kolega Frans Jennekens, EBU je nakon dvije sezone pretvorio u EU projekt.

Europskim novcem projekt Novi susjedi #newneighbours potiče suradnju javnih europskih televizija, medija zajednice i organizacija civilnog društva u balansiranom izvještavanju o izbjeglicama i različitosti, bez duboko ukorijenjenih predrasuda i s fokusom na nove susjede, ljude kojima je Europa postala novi dom. 
Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci možete pronaći emitirana izdanja.