Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od ponedjeljka do petka, u 6:10, 10:05 i 17:30, u kratkoj radijskoj formi Govorimo hrvatski brusimo govor i pisanje hrvatskoga jezika. Može li se bez ničije pomoći raditi problem oko ničega? Može, ali se mora pripaziti na gramatička pravila.
Sve je spremno za predsjedničku inauguraciju Zorana Milanovića, petog predsjednika Republike Hrvatske od proglašenja neovisnosti. Što od njega možemo očekivati po pitanju vanjske politike, obrane i sigurnosti, ali i unutarnje politike, neke su od tema u emisiji U mreži Prvog. Gosti su profesor s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i bivši savjetnik predsjednika RH za politički sustav Siniša Tatalović, te publicist i stručnjak za međunarodne odnose Božo Kovačević. Emisiju od 7:30 uređuje Ana Krolo Molnar.

Uz stalne vijesti o koronavirusu, gotovo nezapaženo prolazi ovosezonska epidemija gripe. Srećom kod nas nema zabilježenih slučajeva zaraženih koronavirusom, no gripa i različite viroze itekako su prisutne u našoj populaciji, posebice među djecom. Proteklih tjedana u pojedinim je razredima bilo samo petero učenika. Prošle godine od gripe je oboljelo više od 48 tisuća ljudi, a ove gotovo upola manje - oko 20 tisuća. Manji je i broj smrtnih slučajeva - ove sezone 10, prošle 75. Vrhunac gripe očekuje se u idućim danima. O gripi, virozama i koronavirusu govorimo u emisiji Izaberi zdravlje od 8:05.

Dvorana Gradskog muzeja u Bjelovaru nedavno je bila mjesto jedinstvenog književnog susreta, braniteljica i branitelja koji pišu domoljubne pjesme. Autorica knjige Domoljubni zapisi iz braniteljskog pera naša je kolegica i ratna novinarka Dubravka Vukoja koja je u knjizi okupila 28 braniteljica i 3 branitelja koji su svoje najdublje emocije o proživljenim događajima u Domovinskom ratu i nakon rata, zabilježili u svojim literarnim zapisima. Knjigu u kojoj je 100 pjesama i svojevrsno pisano svjedočanstvo ratne istine o konkretnim životnim situacijama predstavit ćemo u emisiji Prva crta od 9:30.Foto: Dario Njavro za HRT

U emisiji Umjetnost u mreži od 10:08 vodimo vas u Muzej krapinskih neandertalaca, koji ovoga mjeseca obilježava deset godina postojanja.

Prijenos inauguracije predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića možete pratiti od 11:40.

U emisiji Jezik i predrasude od 13:30 govorimo o besplatnoj aplikaciji Omoreader koja pomaže u čitanju osobama s disleksijom, a koja je nastala u Hrvatskoj kao plod suradnje znanosti i poduzetništva.

U ciklusu Oda-birano od 18:15 ponovno donosimo zanimljivu dokumentarno-glazbenu priču iz niza Tragovi oko glazbe koja je nastala prije šest godina, u povodu stote obljetnice smrti velikoga hrvatskog skladatelja i glazbenika Ivana pl. Zajca. "Zajcologija riječka" istražuje kako se grad, u kojem je Zajc rođen 1832. godine, sjeća svojega slavnog sugrađanina.

Od 19:50 Priča za laku noć uvodi svaku večer djecu prije spavanja u svijet snova i maštanja. Večeras je na rasporedu priča Ulični zabavljač.

U Zaboravljenim glasovima od 20:15 poslušajte emisiju Goetheova poezija u vokalnoj lirici autora Viktora Žmegača. Redateljica emisije je Melita Wolf, a urednik Branko Polić.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

U emisiji Ovo malo duše od 18:35 gošća je Sanela Dropulić, liderica ženskog poduzetništva u Hrvatskoj, prepoznata i nagrađivana u cijeloj regiji u povodu 5. obljetnice djelovanja Ženskog poduzetničkog centra,  te u povodu njezine najnovije knjige Što donosi sutra.Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 20 sati možete slušati prijenos koncerta iz ciklusa Sfumato pod naslovom Otkrića hrvatske glazbe iz Hrvatskoga glazbenog zavoda. Na programu su skladba Ivana Matetića Ronjgova: Na mamin grobak, za baritone solo i zbor a cappella, Josipa Hatzea: Tri rapsodije za zbor a cappella i Mladena Pozaića: Prva rapsodija za mješoviti zbor. Solist je Matija Meić, bariton, a Zborom Hrvatske radiotelevizije ravna Tomislav Fačini.

U videonajavama pogledajte što izdvajamo iz programa Hrvatske televizije.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.