Predsjednik - pred vratima su prvi višestranački izbori

24. veljače na HRT - HTV 1 u 20:05


Prve stranke su osnovane, programi objavljeni. Franjo Tuđman, istinski utemeljitelj HDZ-a, postao je konačno i njegovim predsjednikom. U borbi za prevlast s Veseličinom frakcijom, Udbinim i partijskim represivnim aparatom, režimskim medijima, tri osobe nameću se kao najbliži Tuđmanovi suradnici. Pred vratima su prvi višestranački izbori.

Franjo Tuđman nije među glavnim favoritima. Zbog straha od pobjede komunista, hrvatski iseljenici zagovaraju zajedničku opozicijsku listu. Slavko Goldstein i Vlado Gotovac koriste priliku. Predlažu stvaranje Koalicije narodnog sporazuma, a Savku Dabčević-Kučar kao predsjedničkog kandidata. Ni Katolička Crkva nije uz Tuđmana. U prvim anketama HDZ zauzima tek treće mjesto s 14 posto glasova. Unatoč nepovoljnim rezultatima anketa, Tuđman najavljuje sigurnu izbornu pobjedu HDZ-a. Dva tjedna prije prvog kruga izbora, obrat. HDZ izbija na čelo najpopularnijih stranaka.

Dan izbora donio je apsolutnu pobjedu HDZ-a. Drugo mjesto pripalo je SKH, dok je Koalicija doživjela potpuni poraz. Na čelu s novim predsjednikom Hrvatska kreće u borbu za neovisnost.

Plan za vojnu intervenciju u neposlušnim jugoslavenskim republikama, Sloveniji i Hrvatskoj, na stolu je već potkraj 1989. U razdoblju između prvog i drugog izbornog kruga, Armija će Hrvatima oduzeti oružje Teritorijalne obrane - svojevrsne republičke vojske. Usporedo s preuzimanjem vlasti, Tuđman pokreće pripreme za obranu i pregovorima kupuje vrijeme. Sredinom ožujka 1991. prosrpski blok u Predsjedništvu Jugoslavije ni u posljednjem pokušaju ne uspijeva nametnuti uvođenje izvanrednog stanja i rušenje demokratski izabranih vlasti u Hrvatskoj i Sloveniji.

Do najavljenog proglašenja neovisnosti Hrvatske i Slovenije ostalo je malo manje od dva mjeseca. Prva faza okupacije Hrvatske je završena. Slijedi posljednji čin - opći napad na Hrvatsku. Plan napada već je u izradi.

Autori su Gordan Malić i Miljenko Manjkas.

Produkcija: Intermedia grupa