Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ove srijede, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od ponedjeljka do petka, u 6:10, 10:05 i 17:30, u kratkoj radijskoj formi Govorimo hrvatski brusimo govor i pisanje hrvatskoga jezika. U današnjem mjesečnom pregledu vaših pisama tumačimo koronavirus, komentiramo komentare o usvojenicama i tuđicama i pozivamo da nam se i dalje javljate!U emisiji A sada Vlada od 8:05 gost je Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava. Urednica emisije je Eliana Čandrlić Glibota.

U emisiji Pogledi od 10:08 govorimo o projektu Naracije straha koji je 2017. pokrenut u Institutu za etnologiju i folkloristiku, a donosi zanimljive odgovore na pitanja kako se pripovijedanjem oblikuju, potiču i rastaču strahovi.
U emisiji za veliku i malu djecu i njihove roditelje Zavrti zvrk od 11:40 naučit ćemo se svađati i saznati zašto svađa može biti dobra. Doznat ćemo što je evolucija i kako je utjecala na čovjeka. Nećemo zaboraviti ni životinje posebno one koje se znaju dobro skrivati.

Kako nas nešto boli i zašto nas nešto boli? O tome u emisiji Divni novi svijet od 13:30 razgovaramo s Damirom Sapunarom, voditeljem i osnivačem Laboratorija za istraživanje boli, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.


Foto: Dario Njavro za HRT

Od kuge i tuberkuloze do COBIT-a 2019. - zarazne bolesti, nove i one koje se neočekivano ponovno pojavljuju tema su emisije o znanosti Drag mi je Platon od 16:05. Nakon što su u Kanadi otvoreni prvi automati na kojima se bez recepta mogu kupiti čisti opioidi, kako bi se smanjio broj smrtnih slučajeva u ilegalnom korištenju lijekova protiv boli, prof. dr. Judith Paice poručuje: Opioidi se ne uzimaju za liječenje tuge, depresije ili nesanice!

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Ivane Gudelj I ja imam priču. Promjena identiteta ne donosi razliku. Samo tek druge priče o sebi za one druge.

Današnju emisiju Iz hrvatske narodne baštine - baština Slavonije, Baranje i Srijema od 19:25 počet ćemo Dikinim kolom, skladbom Zlatka Potočnika. Danas ćemo nastaviti druženje sa zagrebačkim Šokcem, Martinom Jakšićem. Napisao je nekoliko knjiga i rječnika slavonskoga govora. Bit će riječi o bećarima i o nekim specifičnostima šokačkog identiteta, te ćemo spomenuti nekoliko manje poznatih slavonskih riječi.

Od 19:50 Priča za laku noć uvodi svaku večer djecu prije spavanja u svijet snova i maštanja. Večeras je na rasporedu indijska bajka Trgovac i papagaj.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Dan nakon inauguracije novoga hrvatskog predsjednika u Fotosintezi od 12:35 pitamo vas koje osobine treba imati dobar predsjednik? Što je najvažnije za predsjedničku dužnost? Koje predsjednike pamtite i po čemu? Biste li dali veće ovlasti hrvatskom predsjedniku i koje biste novosti uveli u njegovu dužnost? Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Emisiju U vizualnom kodu od 8:45 posvećujemo Europskoj prijestolnici kulture Rijeka 2020. te razgovaramo s kustosicom Ivanom Meštrov o izložbi vizualnog umjetnika Davida Maljkovića S kolekcijom u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. U drugom dijelu emisije predstavljamo izložbu Violina iznad granica/Stradivari u Rijeci-Kresnik i Cremona u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Tim povodom razgovarali smo s kustosicom Tamarom Mataijom.

U videonajavama pogledajte što izdvajamo iz programa Hrvatske televizije.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1) Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.