Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga četvrtka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od ponedjeljka do petka, u 6:10, 10:05 i 17:30, u kratkoj radijskoj formi Govorimo hrvatski brusimo govor i pisanje hrvatskoga jezika. Osim o redu riječi u rečenici, danas promišljamo i treba li stavljati sebe na prvo mjesto i kada.
Gost emisije Kulturni kolokvij od 9:30 arhitekt je, urbanist i akademski slikar Vinko Uhlik. Govorit će o svojem bogatom opusu koji je objedinio u monografiji Graditi i slikati grad, ali i o urbanističkim problemima u gradu Zagrebu.

Poljski sastav Smooth Gentlemen vodi klavirist Bartek Szopinski. 12 je puta osvojio nacionalnu nagradu za najboljeg instrumentalista što dovoljno govori o njegovu talentu. Pjesme s najnovijeg albuma New za emisiju Po vašem izboru od 12:20 autorski je odabrao Tomislav Goluban.

Emisiju Iskustvo prostora od 16:05 posvetili smo Muzeju za umjetnost i obrt koji je otvorenjem novouređenih postava zbirki dizajna i fotografije te predstavljanjem vrijedne donacije zbirke visoke mode proslavio 140. rođendan. Tom prigodom otvorena je i izložba posvećena odnosu suvremenog dizajna i obrtništva, nastala kao rezultat istoimenog projekta Made In dizajnerskog kolektiva Oaza.

U emisiji o filmu Licem u lice od 16:30 prisjećamo se našeg velikog redatelja Vatroslava Mimice koji nas je napustio prije nekoliko dana. Donosimo pojedinosti programa Berlinskog filmskog festivala te se osvrćemo na filmove Mladi Ahmed belgijske braće Dardenne i začudnu DC-ijevu avanturu Birds of Prey.


Foto: Dario Njavro za HRT

Koliko emocije utječu na ukupno funkcioniranje osobe, kakva je razlika između kognitivne ili racionalne, emocionalne i duhovne zrelosti te kako postići tu duhovnu zrelost, govorimo u još jednom Religijskom forumu od 18:15, u razgovoru s voditeljem škole emocija, teologom i psihologom dr. Mijom Nikićem. U emisiji govorimo i o važnosti susreta mladih  muslimana  u Dubrovniku, u organizaciji islamske zajednice u Hrvatskoj.

U emisiji Iz hrvatske narodne baštine od 19:25 predstavit ćemo Tamburaški sastav Lički biser koji dolazi iz doline rijeke Gacke - doline u kojoj se tambura voli i svira od davnina. Članovi sastava dolaze iz okolice grada Otočca.

Od 19:50 Priča za laku noć svaku večer uvodi djecu prije spavanja u svijet snova i maštanja. Večeras je na rasporedu premijera armenske narodne priče Lisica i rep.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 10 sati u emisiji U drugom filmu družimo se uz filmove i glazbu koja ih prati. Donosimo pregled novih naslova koji nas očekuju do ljeta 2020. i preslušavamo njihove soundtracke.Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 19:30 možete slušati izravni prijenos koncerta iz velike dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Na petom koncertu Majstorskog ciklusa ove sezone solist je španjolski violončelist Alfredo Ferre Martinez. Izvest će jedno od najzahtjevnijih djela violončelističke literature - Sinfoniu concertante Sergeja Prokofjeva. U drugom dijelu koncerta očekuje nas Treća simfonija Felixa Mendelssohna koja nosi podnaslov Škotska. Dirigirat će maestro Enrico Dindo

U videonajavama pogledajte što izdvajamo iz programa Hrvatske televizije.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.