Izravni prijenos koncerta iz ciklus "Lisinski subotom" na HR3

U subotu, 22. veljače, na Trećem programu Hrvatskoga radija, izravno prenosimo koncert Zbora Bavarskoga radija i Orkestra Münchenskog  radija, pod ravnanjem šefa dirigenta Orkestra Münchenskog radija, Ivana Repušića, koji se održava u sklopu kulturno-umjetničkih programa povodom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.

Ansambli i maestro Repušić, u Zagreb stižu s koncerta iz ciklusa koncerata Paradisi gloria Bavarskog radija, održanog 14. veljače u Münchenu, u tamošnjoj Herz-Jesu-Kirche, koji je bio dijelom međunarodnog kulturno-umjetničkog programa hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. Na koncertu je njemačkoj publici predstavljen Hrvatski glagoljaški rekvijemu, ili Misa za umršeje, za sole, mješoviti zbor i orkestar, antologijsko djelo jednog od najznačajnijih hrvatskih skladatelja 20. stoljeća, Igora Kuljerića.

Osim iznimne glazbene vrijednosti djela, u kojemu je Kuljerić, skladajući na drevni glagoljski tekst mise za mrtve, spojio arhaičnost glagoljaškog pjevanja i vlastiti suvremeni raskošan stil vokalnog skladanja i orkestralnog kolorita, ovaj rekvijem baca svjetlo i na posebnost duge tradicije katoličke liturgije u Dalmaciji i Istri, koja se u pojedinim krajevima održavala na narodnom jeziku još od srednjeg vijeka. Hrvatski glagoljaški rekvijem bit će izveden i u Zagrebu, u istom sastavu kao i u Münchenu, u kojemu se ansamblima pridružuju domaći i strani solisti međunarodnog ugleda: Kristina Kolar, sopran, Annika Schlicht, mezzosopran, Eric Laporte, tenor, te Ljubomir Puškarić, bariton.

Hrvatska glazba na repertoaru ansambala Zbora Bavarskog radija i Orkestra Münchenskog radija nije novina: na koncertu održanom u Lisinskom u veljači prošle godine, ansambli su pod ravnanjem maestra Repušića izveli jedan od Gotovčevih antologijskih zborova, ulomak Himna slobodi iz scenske glazbe Dubravka. U suradnji sa Zborom HRT-a Orkestar Münchenskog radija ostvario je i izvedbu te snimanje Gotovčeve opere Ero s onoga svijeta, na koncertu održanom 19. svibnja prošle godine u münchenskom Prinzregententheateru. Audio CD opere Ero s onoga svijeta objavila je njemačka diskografska tvrtka CPO, a novo zagrebačko gostovanje njemačkih ansambala bit će prilika za zagrebačku promociju ovog vrijednog diskografskog izdanja ostvarenog u suradnji Bavarskog radija i Hrvatske radiotelevizije.

U Beethovenovoj godini, u kojoj se slavi 250. obljetnica rođenja ovog glazbenog velikana, na programu subotnjega koncerta u Lisinskom, uz Kuljerićevu će skladbu biti izvedene i dvije skladbe Ludwiga van Beethovena: Uvertira Leonora br. 3 u C-duru, jedna od uvertira koje je skladao za operu Fidelio, te Fantazija za klavir, zbor i orkestar u c-molu, op. 80, koja se smatra pretečom Devete simfonije. Solistica na klaviru bit će ugledna hrvatska pijanistica, Martina Filjak, a vokalnoj solističkoj podjeli pridružuju se još Marija Kuhar Šoša, sopran i Matija Meić, bariton.

Koncert prenosimo izravno iz Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski u subotu 22. veljače od 19:30 na Trećem programu Hrvatskoga radija.Prijenos pratite i preko usluge HRTi.