Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ove subote, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Aktualne teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote u Inventuri od 9:05 pod povećalo stavljaju Ivana Šubarić i Ivica Ružičić. Članstvo u masonima stajalo ga fotelje – Dražen Jelenić priznanjem da je slobodni zidar izazvao lavinu reakcija, Vlada od njega zatražila ostavku na mjesto glavnog državnog odvjetnika, koju je Jelenić i dao; premijeru Andreju Plenkoviću sporno to što mu je Jelenić zatajio članstvo prije imenovanja, oporbi pak nerješavanje korupcijskih slučajeva. Zoran Milanović prisegnuo za petog predsjednika Republike Hrvatske – u inauguracijskom govoru poslao je poruke suradnje, jednakosti, društvene solidarnosti, istaknuo patriotizam naspram sirovog nacionalizma, govorio o važnosti obrazovanja i kulture, neovisnosti znanosti, sudstva i medija. Svečano, državnički i skromno – Milanović preselio predsjedničku inauguraciju s Markova trga na Pantovčak; za jedne očekivano i primjereno utjecaju koji predsjednik Republike ima u hrvatskom političkom sustavu, za druge simbolično udaljavanje od građana koji su predsjednika izabrali, a njegovoj inauguraciji nisu mogli prisustvovati.

O sigurnosnom stanju i položaju romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji, odnosima između lokalnih jedinica samouprave i državnih institucija, transparentnosti rada županija i troškovima na račun poreznih obveznika, ali i koalicijama za buduće parlamentarne izbore u Intervjuu tjedna od 10:05 razgovarat ćemo s Matijom Posavcem, županom Međimurske županije.


Foto: Dario Njavro za HRT

U emisiji Tisuću bisera od 10:30, koja se realizira iz HRT-ova studija u Puli govorimo o uređenje pulske Rive na području ispred željezničkog kolodvora. Donosimo i priču o morskom prometu u Puli, a doznajemo hoće li Istra i ove godine biti povezana morskim putem s Dalmacijom i Italijom. Čut ćete i koje je kriterije otok Veruda, poznatiji kao Fratarski otok, morao zadovoljiti da dobije oznaku eko plaže jedini u Hrvatskoj.

Ove subote izdvajamo i emisiju HRT - Radija Split u povodu 50. obljetnice serije Naše malo misto. U prigodnoj radijskoj emisiji otkrivamo nove zanimljivosti sa snimanja jedne od najboljih serija u povijesti HRT-a. Legendarni "Brico predsjednik"- ugledni dramski umjetnik Miše Martinović govori o velikoj popularnosti u cijeloj bivšoj državi i satiričnoj kritici bivšeg sustava. "Ribar" Ratko Glavina otkriva: - Kada sam snimao scenu ribolova eksplozivom morao sam četiri puta baciti pravi dinamit u more. Svi su se odmakli na sigurnu udaljenost, a ja sam dobio naknadu za strah.

Sin glumačkog velikana Borisa Dvornika - Dean Dvornik o snimanju scene  kada na Badnjak umjesto bakalara kao svjesni partijci njegovi roditelji jedu meso: - Zdravka Krstulović koja mi je glumila mater me stvarno udarila po glavi, a ja sam je iskreno pitao zašto me tuče.Jeste li znali da je čuvena ljubimica dr. Luigija – Belina zapravo bio Leo? Marin Marušić, sin redatelja Daniela Marušića, svjedoči o ozračju sa snimanja i velikoj popularnosti glumaca: - Karlu Buliću, koji je glumio doktora Luigija, žene su se obraćale i tražile liječničke savjete.

Vrhunski glumci, scenarij Miljenka Smoje, redateljski genij Daniela Marušića – umjetnički je recept za stvaranje antologijske TV serije koja uz male ekrane i dan danas okuplja gledatelje svih generacija. Prigodna radijska emisija autora i urednika Joška Krželja počinje u 11:10, a bit će objavljena i na web stranicama HRT - Radio Split.

U emisiji za nacionalne manjine Multikultura od 16:05 donosimo naglaske sa sastanka, koji je nakon tragičnih događaja u Međimurju, ministrica Vesna Bedeković održala s međimurskim županom Matijom Posavcem i ravnateljima centara za socijalnu skrb Međimurske i Koprivničko-križevačke županije. U Češkom narodnom domu održan je program "Pričaj mi na svom jeziku". Gradska i sveučilišna knjižnica u Osijeku već osmu godinu Festivalom jezika obilježava Međunarodni dan materinskoga jezika, čime žele pridonijeti i multikulturalnosti.U terminu Radio scene od 18:05 emitiramo djelo Kruva bez motike. Okosnicu ove dramatizacije čini humoristična pjesma Antuna Ivanošića Sličnorični natpis groba Zvekanova koja govori o slavonskom, u narodu, popularnom fratru – pustolovu, veseljaku i šaljivčini. Povezujući humor stare Slavonije, dramaturginja Nives Madunić Barišić kompilira pojedine dijelove (poglavito, humoristične) i iz drugih djela slavonske književnosti 18. i 19. stoljeća. Riječ je, dakle, o slavonskoj bufoneriji kojoj je tema zavičaj i poznata slavonska vedrina pisana živom i originalnom slavonskom štokavštinom i ikavskim govorom te protkana narodnim frazama, izrazima, poslovicama i uzrečicama. Emisija je dobila treću nagradu na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radio drame Prix Marulić 1999.


Od 19:50 Priča za laku noć uvodi svaki dan djecu prije spavanja u svijet snova i maštanja. Večeras je na rasporedu priča Misteriozni nestanak lijeve čarapice.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 19:30 izravno prenosimo koncert Zbora Bavarskoga radija i Orkestra Minhenskoga radija, pod ravnanjem šefa dirigenta Orkestra Minhenskog radija, Ivana Repušića, koji se održava u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u sklopu kulturno-umjetničkih programa u povodu predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije. U izvedbi Hrvatskoga glagoljaškog rekvijema Igora Kuljerića sudjeluju domaći i strani solisti međunarodnog ugleda: Kristina Kolar, sopran, Annika Schlicht, mezzosopran, Eric Laporte, tenor, te Ljubomir Puškarić, bariton. Na programu će biti i dvije skladbe Ludwiga van Beethovena: Uvertira Leonora br. 3 u C-duru te Fantazija za klavir, zbor i orkestar u c-molu, op. 80. Solistica na klaviru bit će pijanistica Martina Filjak, a vokalnoj solističkoj podjeli pridružuju se još Marija Kuhar Šoša, sopran i Matija Meić, bariton.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)

Na Prvom programu Hrvatske televizije i Drugom programu Hrvatskoga radija od 20:05 počinje The Voice Hrvatska uživo! Večeras izaberite pobjednika treće sezone showa! Zbroj vaših glasova odlučit će tko je pobjednik! Zato ne propustite izabrati najbolju ili najboljeg, ne propustite svojim pozivima reći tko je najljepši glas Hrvatske 2020. godine!

Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)

Privatni istražitelj iz Los Angelesa Steve Ford vodi bezbrižan život. Nakon što učini uslugu prijatelju, Ford se zamjeri lokalnoj bandi. Vođa bande želi se osvetiti Fordu pa mu ukrade psa. U nastojanju da ga vrati, Ford upada u niz zamršenih situacija koje ga vode diljem male Venecije. Komedija Bilo jednom u Veneciji sa Bruceom Willisom u glavnoj ulozi na rasporedu je u 20:05.U videonajavi pogledajte što izdvajamo s Trećeg programa Hrvatske televizije.

Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.