Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od ponedjeljka do petka, u 6:10, 10:05 i 17:30, u kratkoj radijskoj formi Govorimo hrvatski brusimo govor i pisanje hrvatskoga jezika. Zašto Tereza prijatelje ne pita gdje su otišli? Zato što se "gdje" odnosi na cilj, a "kamo" na mjesto!Čistom srijedom počinje korizma - vrijeme priprave za Uskrs. Obilježeno je najčešće pokorom, molitvom i dobrim djelima. Je li korizma prigoda za duhovno i moralno obogaćenje? Koliko je čovjek današnjice spreman na odricanje? Koji je smisao odricanja za onog koji živi na rubu egzistencije, s minimalnim primanjima ili malom mirovinom? Koliko se mladi odazivaju na duhovnu obnovu i kako izgleda njihova potraga za smislom života? U emisiji Susret u dijalogu od 9:05 sugovornici su Marija Selak iz Studentskog katoličkog centra Palma i fra Siniša Pucić, franjevac iz samostana svetoga Franje na Kaptolu u Zagrebu.

U emisiji Izvan okvira od 10:08 predstavljamo program Škola u kazalištu te doznajemo kako naučiti vještine brzog čitanja i mudrog učenja.

Meri Cetinić proslavila se hitovima i albumima iz samostalnog dijela karijere, no ishodište njezina glazbenog puta rani je opus rock grupe More koju je 1973. u Splitu osnovala s bivšim članom Indexa Slobodanom M. Kovačevićem. Današnje izdanje Po vašem izboru od 12:20 donosi osvrt na njihov istoimeni albumski prvijenac, More, objavljen 1974. godine.Škola za život u Elektrostrojarskoj školi Varaždin nije reforma koja se provodi posljednje dvije nastavne godine već misija koju zajedničkom suradnjom provode učenici, profesori, brojni suradnici i ravnatelj škole. Uz brojne projekte, pokrenuli su i Prvu školsku televiziju. U emisiji U pomaku od 13:30 zavirili smo u njihov studio i režiju, ali saznali i što znači provoditi program koji priprema za život.

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić  gost je Oporbenog zareza  od 1:30 na 1. programu Hrvatskoga radija i 4. programu Hrvatske televizije. Gdje zapinje borba protiv korupcije, zašto je važno ispitivanje podrijetla imovine, trebaju li sigurnosne provjere dužnosnika i što će donijeti promjena na čelu DORH-a, čut ćemo u emisiji u kojoj će teme biti i kako se Živi zid priprema za parlamentarne izbore, zašto se protive uvođenju eura i 5G mreže.Skladatelji, uvijek u dosluhu s glazbom koja ih okružuje ili koja je možda imala važnu ulogu tijekom njihova odrastanja, nerijetko su bili nadahnuti kolom i pretočili su taj narodni ples u stavke klasičnih glazbenih djela. U Klasičnom kroju od 18:15 slušat ćete kolom nadahnutu glazbu iz opusa Ivana Zajca, Milutina Polića, Jurja Stahuljaka, Antuna Dobronića, Ive Tijardovića i Krešimira Baranovića.

Od 19:50 Priča za laku noć uvodi svaki dan djecu prije spavanja u svijet snova i maštanja. Večeras je na rasporedu Bajka o crnom izvoru.

U Pomorskoj večeri od 20:15 koja se realizira iz HRT-ova studija u Splitu uz ostalo poslušajte - posljednji je tjedan za prijavu poreza na dohodak, iz ministarstva pomorcima uredno stižu potvrde za broj dana provednih u plovidbi. U slijedećih mjesec dana bit će potpisan kolektivni ugovor za pomorce u linijskoj plovidbi Jadranom, prvi nakon 11 godina. Jadrolinija najavila uvođenje novog broda na liniji Split - Stari Grad no na Hvaru su nezadovoljni, brod je, tvrde, spor i neadekvatan.


Foto: Dario Njavro za HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 18 sati poslušajte emisiju Jedan plus jedan koja senzibilizira javnost prema osobama s invaliditetom, a u tome joj pomažu javne osobe, pjevači, glumci, sportaši, umjetnici.Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 15:15 za Okruglim stolom ponedjeljkom  razgovaramo o tome što medijima i javnosti donosi prijedlog novog Zakona o elektroničkim medijima. O Nacrtu novog Zakona govore dr.sc. Marina Mučalo, profesorica na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Zdravko Kedžo, predsjednik Programskog vijeća Hrvatske radiotelevizije i Vanja Gavran, član Vijeća za elektroničke medije.

U videonajavama pogledajte što izdvajamo iz programa Hrvatske televizije.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1) Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.