Putopisna serija Stani v Zagorju Andree Buče

Od nedjelje 15. ožujka na Prvom programu HTV-a počinjemo s prikazivanjem putopisne serije "Stani v Zagorju" autorice Andree Buče.

Hrvatsko Zagorje regija je zanimljive prošlosti - neandertalci, umjetnici, voljeni vođe i buntovnik koji je ušao u legendu. Zagorje je bilo utočište hrvatskog plemstva i druga linija obrane od najezde Turaka. Otuda kuburašice, raskošni dvorci, kurije, perivoji i kapelice gotovo na svakom bregu. A koliko brega toliko i termalnih izvora. Kontrastno je Zagorje, poduzetnici i kmetovi, popevke i punkeri, zaprežna kola i oktanski sportovi, najbolji automobilisti, žganci i "šampanjci". Svima je zajedničko pojesti, popiti i našaliti se!

Dalmatinka koja je ljeto 2019. odlučila provesti u Zagorju i to radno

U svom prepoznatljivom stilu, kroz osam epizoda, Buča će nas provesti kroz zagorsku avanturu, običaje, povijest, otkrit će dvorske tajne, zagorske recepte, kvalitetna vina, ali i kultni tudum. Autorica je još jednom pred objektiv stavila likove čija pojava plijeni pažnjom, a čija priča opisuje život na zagorski način.

Prva epizoda Klanjec na rasporedu je u nedjelju na HTV 1 s početkom u 20:40. Možete je pratiti i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi.Gradić od šestotinjak stanovnika koji je imao čak tri draguljarnice i promenadu, kulturno je središte Zagorja i rodno mjesto Antuna Augustinčića u kojem kiparstvo doista živi. Buča je istražila tko je od Erdödyja izabrao ljepši sarkofag i je li lako svirati orgulje. U kupinjaku obitelji Jambrešić uvijek je veselo, a na tuheljskoj rivijeri Andrea je s ekipom energičnih umirovljenika uživala u kupanju i njihovim mladenačkim dogodovštinama.

Repriza epizode na rasporedu je u utorak na HTV 2 u 18:25.Seriji je prethodio živopisan i duhovit višedijelni putopis Stani u Lici u kojem je autorica predstavila zanimljivosti ličkog kraja i njegove ljude na suvremen i neposredan, Lici svojstven način. Putopis pronađite u videoteci platforme HRTi.