Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od ponedjeljka do petka, u 6:10, 10:05 i 17:30, u kratkoj radijskoj formi Govorimo hrvatski brusimo govor i pisanje hrvatskoga jezika. Ako je supruga sva prekrasna, suprug sav prekrasan - kakvo im je dijete?Kada karnevalska šala više nije šala? Je li u Imotskom satira s paljenjem istospolnog para i djeteta s likom političara prerasla u poticanje mržnje i diskriminaciju? O tome U mreži Prvog od 7:30 govore gradonačelnik Imotskoga Ivan Budalić, Daniel Martinović iz Duginih obitelji, sociolog Slaven Letica te psihologinja Bruna Profaca

Oko mjesec dana prošlo je od kada je objavljena vijest da je su u polju kod Marinaca pronađeni posmrtni ostaci četvorice branitelja poginulih u proboju iz Bogdanovaca 10. studenog 1991. i koji su prošli tjedan identificirani u Zavodu za sudsku medicinu. Pronalazak četvorice branitelja za kojima se traga od 1991. godine budi nadu svima koji traže, jer su pronađeni na ruti kojom su prošli i drugi branitelji Bogdanovaca i Vukovara kad su krenuli u proboj. U Prvoj crti od 9:30 gost je Damir Radnić.

U emisiji Putnici kroz vrijeme od 11:40 putujemo na Divlji zapad zajedno s djecom iz dječjeg vrtića Ciciban u Veloj Gorici, a što je sve tamo bilo divlje i tko je sve divljao, reći će nam povjesničar Hrvoje Gračanin.

U emisiji o kulturi življenja Slobodni stil od 16:05 govorimo o pokladnim običajima u Baranji, Međimurju, samoborskom i šestinskom kraju te Primorju.

U ciklusu Oda-birano od 18:15 ponovno donosimo zanimljivu emisiju Sudbinska pjesma Friedricha Hölderlina koju je osmislio i oblikovao autor Zoran Brajević prije pet godina. U igrano-dokumentarnom formatu o poznatom njemačkom pjesniku rođenom prije 250 godina doznajemo u riječima Stefana Zweiga kroz virtualni razgovor nadahnut i rekonstruiran prema njegovu djelu Borba s demonom, te u razgovoru s pjesnikom i prevoditeljem akademikom Zvonimirom Mrkonjićem.


Foto: Dario Njavro za HRT

Od 19:50 Priča za laku noć uvodi svaku večer djecu prije spavanja u svijet snova i maštanja. Večeras je na rasporedu priča Najslađi san.

U Zaboravljenim glasovima od 20:15 prisjetit ćemo se emisije u kojoj možete poslušati kako se zvižduču operne arije. Poznatog zviždača opernih arija Boška Veselicu su 1996. za Zvižduču priču snimili Duško Radić i Vojo Šiljak.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 20 sati poslušajte emisiju Andromeda koja educira javnost i podiže svijest o svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentiraju vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 16:03 donosimo osvrt na Drava Art Biennale, manifestaciju suvremene umjetnosti koja se tijekom godina koncepcijski proširila na istraživanje univerzalnih problema povezanih s vodom u svim njezinim aspektima. Čut ćete osvrt o izložbi konceptualnog umjetnika Gorana Trbuljaka s njegovim fotografskim ciklusom Skice za skulpturu i o projektu Oni dolaze... zagrebačke Galerije Studentskog centra, u sklopu kojeg izlažu mladi, tek diplomirani umjetnici.U videonajavama pogledajte što izdvajamo iz programa Hrvatske televizije.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.