Romano Bolković - 1 na 1: Martin Mayhew

Ponedjeljkom na HRT - HTV 1 u 23:20 - talk show


Martin Mayhew Englez je koji živi u Rijeci od 2003. godine. Prevoditelj je s hrvatskog na engleski jezik, a bavi se i medijma, tiskom i izdavaštvom te grafičkim dizajnom. Prevodi poeziju, a za neke poznate riječke bendove i pjevače lektorirao je tekstove na engleskom.


Baveći se ovim poslom dugi niz godina, kroz poslovnu suradnju stekao je sasvim jasan uvid o stanju u našoj kulturi, te je u godini EPK, kao Englez u Rijeci, iznimno zahvalan sugovornik o svemu što ta godina donosi Rijeci i Hrvatskoj.

Razgovaramo o razlozima dolaska i ostanka u Hrvatskoj, a zatim o Brightonu i Rijeci, gradovima za koje tvrdi da imaju niz sličnosti - o spleenu, o kazalištu i filmu, grafitima i muralima, glazbenoj sceni, socijalnoj osjetljivosti, ekološkoj svijesti, brightonskoj gay zajednici i riječkoj lezbijskoj organizaciji, osjećaju posebnosti, različitosti i nezavisnosti... Čut ćemo i zašto su mediji u RH iznenađeni pozitivnim napisima stranih medija o Rijeci i Hrvatskoj, zašto se naš barometar stalno diže da bi se potom poput kamena strmoglavio prema zadanoj negativnosti, zašto se Hrvati podcjenjuju, o hrvatskim svađama oko Rijeke kao grada jugoslavenstva te kome su one relevantne, je li Rijeka grad različitosti...
Autor: Romano Bolković
Urednica: Slavica Babić

Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj videoteci pronađite emitirana izdanja