Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Do prije nekoliko tjedana Izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba svaki su dan ispunjavale naš medijski prostor. Razbacivalo se predlaganjem i povlačenjem amandmana što je u konačnici rezultiralo nedonošenjem GUP-a koji na dnevni red sjednice Gradske skupštine može tek za dva i pol mjeseca. Što o tome kaže struka, kako Zagreb funkcionira danas, je li on građanima ugodno mjesto za život ili primjećuju samo nedostatke te kakav je nekad bio odnos prema arhitektonskoj i urbanističkoj struci? Poslušajte u emisiji Katapultura u kojoj od 9:05 gostuju kritičar arhitekture Maroje Mrduljaš i član Upravnog odbora Društva arhitekata Zagreba Ivan Križić.  U emisiji Minijature za radoznale od 11:05, u ciklusu Iz arhiva i muzeja, govorimo o aktualnoj proizvodnji učeničkih i školskih listova u Hrvatskoj.

U emisiji Oko znanosti od 11:12 provjerili smo što će se događati na Fizičkom odsjeku tijekom manifestacije Dan i noć na PMF-u Sveučilišta u Zagrebu te vas pozivamo na predavanja o heliju, nuklearnoj fizici i kvantnim računalima.

Znate li zašto zebra ima pruge ili čime se hrane kitovi? Ima li na Marsu života i koliko je zapravo velik svemir? Zanimljive činjenice o životinjama i svemiru doznajemo u današnjim Mudricama od 11:40.

Kakav bi pregled oka svaki dijabetičar trebao obaviti bar jedanput na godini? Može li se vid primjenom najnovijih lijekova poboljšati? Koje su najnovije metode liječenja pacijenata s dijabetičkom retinopatijom? To su samo neka pitanja na koja odgovaramo u današnjoj emisiji Znanjem do zdravlja od 13:30.


Foto: Dario Njavro za HRT

U emisiji Trag vjere od 18:05 poslušajte što vjernicima za korizmu poručuje papa Franjo, kako početi korizmeni hod? Biskupsko ređenje monsinjora Ante Jozića nakon godinu dana oporavka od teške prometne nesreće bit će 21. ožujka u Vatikanu. Što je kultura današnjoj umjetnosti, tema je rasprave dvadesete Pepelnice umjetnika. O kulturi neslaganja i prihvaćanju drukčijih mišljenja raspravljalo se na Teološkom četvrtku Kršćanske sadašnjosti.

U emisiji Iz hrvatske narodne baštine od 19:25 govorimo o koncertu marijanskih i hodočasničkih pjesama pod nazivom Tisuc puta zdravo budi koji je održan u crkvi Sv. Katarine u Zagrebu.

Od 19:50 Priča za laku noć svaku večer uvodi djecu prije spavanja u svijet snova i maštanja. Večeras je na rasporedu premijera priče Ponovno upoznavanje.

U prvom satu večerašnje emisije Metafore od 20:15 slušamo poeziju Milana Milišića u interpretaciji Ivana Kojundžića. U nastavku čitamo poeziju Fernanda Pessoe.Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Nove tehnologije genetičkog inženjerstva sve se više razvijaju. Genski pogoni, jedna su od tih novih tehnologija koja bi nam mogla pomoći da iskorijenimo malariju, zaustavimo izumiranja i čak promijenimo cijelu vrstu. No, trebamo li ih primijeniti. O tome u emisiji Doba znanosti od 16:05 govori Jennifer Kahn u eseju Neprirodna selekcija.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1) i Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Ovogodišnji Glazbeni dani HRT-a počinju koncertom Jazz orkestra HRT-a s gostima pjevačima Samo jednom se ljubi - sjećanje na Ivu Robića, koji prenosimo iz Centra Gervais u Opatiji od 20:05.

U videonajavama pogledajte što izdvajao iz programa Hrvatske televizije.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)

Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.