Novi susjedi 2019. - Slovenija: Korak bliže

5. ožujka na HRT – HTV 1 u 14:05

Kurdska obitelj Hasan Kalils imala je ispunjen život na sjeveru Sirije. Sve dok, bježeći od rata, iza sebe nisu morali ostaviti sve: obitelj, prijatelje, kuću.

Potraga za mjestom koje će moći zvati dom trajala je osam godina tijekom kojih su dobili dvojicu sinova. A njima je, pak, nova i najdraža adresa jedno slovensko selo. S druge strane ceste živi Zinka. Svjesna je prisutnosti novih susjeda. Nema predrasuda, ali ni motiva učiniti korak bliže. Otvoriti vrata svoga dvorišta izazov je za obje strane.
Redatelj slovenskog dokumentarnog filma je Jernej Kastelec, scenaristica Maja Pavlin, a producent Janez Kovačič.Vruća europska tema integracije izbjeglica i migranata u filmovima iz cijele Europe prati se baš ondje gdje se događa – među susjedima. Jesmo li spremni upoznati svoje nove susjede, i jesu li novi susjedi otvoreni za prihvaćanje lokalnih navika i običaja? Je li strah od izbjeglica u našem susjedu opravdan ili se temelji na neznanju? Čega se boje, a o čemu sanjaju naši novi susjedi: izbjeglice, migranti, osobe pod međunarodnom zaštitom, pripadnici manjina?

Slovenski film Korak bliže jedan je od filmova iz devet zemalja, a koji čini dio međunarodne dokumentarne koprodukcije nastale pod okriljem EBU-ove skupine za multikulturu. Ono što je počelo kao dokumentarni serijal koji su pokrenuli HRT-ova novinarka i urednica Daniela Draštata i nizozemski kolega Frans Jennekens, EBU je nakon dvije sezone pretvorio u EU projekt.

Europskim novcem projekt Novi susjedi #newneighbours potiče suradnju javnih europskih televizija, medija zajednice i organizacija civilnog društva u balansiranom izvještavanju o izbjeglicama i različitosti, bez duboko ukorijenjenih predrasuda i s fokusom na nove susjede, ljude kojima je Europa postala novi dom.

Izvršni producenti serijala su Daniela Draštata i Frans Jennekens.

Produkcija EBU partneri: ČT, RTBF, HRT, RTV SLO, NTR, DW, RTVE, RTP, RAI, uz podršku EU 

https://newneighbours.eu/