Jedan dan u životu Zemlje: Počinje dan

28. kolovoza na HRT - HTV 2 u 20:05

Ako mislite da za promjene na Zemlji trebaju proći milijuni godina, varate se! Ovaj dvodijelni dokumentarni film otkriva koliko se naš planet mijenja u samo 24 sata. U novoj znanstvenoj eri možemo promatrati kako se Zemlja kreće, diše, smanjuje i povećava tik pod našim nogama.


Film prikazuje znanstvenike, istraživače i obične ljude i njihova opažanja u svjetlu posljednjih podataka, najnovijih satelita i GCI tehnologije. Pokazuje nam pravo lice Zemlje - dinamičnije nego ikad prije. Svake se minute rađa novo kopno.

Svaki sat na Zemlju padaju tone svemirskog kamenja. Prije no što zaspite, oblak prašine iz Sahare donijet će hranjive tvari u Amazonu. A dok se sve to događalo, Sjeverni pol se pomaknuo za gotovo 150 metara. Svaki dana se budite na posve drukčijem planetu.

Prvi dio dokumentarnog filma otkriva koliko se u samo jednome danu mijenja kopno na Zemlji. Svake minute Zemljina unutrašnjost stvara na tone novoga kopna, svaki sat svjetski ledenjaci pomiču planine, a prije no što pođete na počinak, oblak prašine iz Sahare preletjet će Atlantik i donijeti hranjive tvari u Amazonu. Svaki dan se budite na posve drukčijem planetu.