Isusov život - Marija: Prva čuda

8. ožujka na HRT – HTV 1 u 21:35

Dokumentarna serija pripovijeda fascinantnu priču o Isusu iz perspektive biblijskih likova koji su ga poznavali ili su utjecali na njegovu službu. Svaka epizoda ispričana je iz perspektive jednog od njih.

Vidjet ćemo iskustva osmero likova iz Isusova života i steći nove i zanimljive spoznaje o evanđeljima i povijesnom razdoblju u kojem je živio. Oni su Josip, Ivan Krstitelj, Marija, majka Božja, vrhovni svećenik Kajfa, Juda, Poncije Pilat, Marija Magdalena i Petar.

Ova dokumentarna serija u produkciji History Channela kombinira vrhunsku dramsku rekonstrukciju i intervjue s povjesničarima, bibličarima, teolozima i predstavnicima kršćanskih denominacija. Svaka epizoda opisuje jedinstveni osobni odnos s Isusom o kojem pripovijedaju protagonisti iz Isusova života.

Marija: Prva čuda
Marija, majka Isusova proživljava noćnu moru svake majke kad se njezin 12-godišnji sin Isus izgubi u Jeruzalemu. Nalaze ga u sinagogi gdje raspravlja s učiteljima. Kad ga Marija i Josip pitaju gdje je bio, Isus im odgovara da su trebali znati da je u Očevoj kući. To je prvi jasni znak da njihovu sinu nije suđen običan život. Marija nastoji zaštititi Isusa u opasno i politički nesigurno vrijeme. U Galileji, samo nekoliko kilometara od Nazareta, Rimljani su u krvi ugušili pobunu i razapeli dvije tisuće ljudi. Križeve su postavili duž cesta da odvrate ostale od pobune. Marija i Josip štite mladog Isusa od strašnih prizora. Prolaze godine i Isus odrasta iz dječaka u mladića. Josip umire i više se ne spominje u Bibliji. Isus napušta roditeljski dom i kreće u misiju koju mu je povjerio Bog, a njegova braća ostaju kod kuće i brinu se za Mariju.

Njegova misija počinje krštenjem kod Ivana Krstitelja i nastavlja se putovanjem po Galileji. Marija sljedeći put vidi Isusa na vjenčanju u Kani gdje prvi put izvodi čudo u javnosti. Ali Isus nije sam. Uz njega je skupina učenika koje je okupio na svojim putovanjima. Marija svjedoči čudu kad Isus pretvara vodu u vino, prijelomnom trenutku u životu njezina sina. Istina izlazi na vidjelo. No oni koji su odrasli s Isusom smatraju njegovu poruku prijetnjom. Kad se vrati u Nazaret propovijedati u sinagogi, njegovi susjedi bijesni su jer se drznuo tvrditi da se njegovim rođenjem ispunilo veliko proročanstvo. Odlazi u Kafarnaum gdje okuplja sljedbenike liječeći bolesne. Čudesno ozdravljuje gubavca.

Dok Isus putuje, vijesti o njegovim čudima stižu i do njegove obitelji te raste napetost između Isusa i njegova brata Jakova koji propituje njegove moći i brine se jer dovodi ljude u opasnost. No farizeji primjećuju nastanak pokreta u središtu kojeg je Isus i traže razlog da se umiješaju da bi ga stavili na kušnju. Isus odluči iscijeliti čovjeka čija je ruka usahnula na šabat, što izaziva kontroverziju. Sad mora birati između svoje obitelji i sve veće sljedbe. Vođen Božjim poslanjem, Isus odbacuje svoju obitelj i slama srce Mariji. Taj trenutak prekretnica je za Isusa. Na obali Galilejskog mora Isus kaže svojim učenicima da idu u Jeruzalem gdje će ga osuditi na smrt.