Posljednje putovanje Romanova

3. listopada na HRT – HTV 3 u 16:05

Nakon ruske Februarske revolucije 1917. car Nikola II. je abdicirao. Ovaj film opisuje tragične tjedne koji su završili pogubljenjem carske obitelji u srpnju 1918. To je kronika jedne tragedije koja se odigravala u vrijeme povijesnih prekretnica: Februarske i Oktobarske revolucije, kraja Prvog svjetskog rata i krvavog ruskog građanskog rata.


Posljednji ruski car Nikola II. bio je prisiljen potpisati abdikaciju i zajedno s obitelji stavljen je u kućni pritvor, dok se ne odluči o njegovoj sudbini. U jeku krvavog građanskog rata kojeg su u Rusiji vodile Bijela garda i Crvena armija, u srpnju 1918. godine u uralskom gradu Ekaterinburgu ubijeni su članovi carske obitelji Romanovih i članovi njihove pratnje. Njihovo pogubljenje otvorilo je brojna pitanja i potaknulo kontroverze.

Zašto su tako moćnom monarhu svi okrenuli leđa, pa čak i njegov dragi bratić, engleski kralj? Kakvu je ulogu u svemu tome imao Lenjin? Je li pogubljenje zaista bilo neizbježan ishod? Jedno stoljeće poslije opis posljednjih tjedana obitelji Romanov čini se kao opis svijeta koji nestaje, svijeta velikih europskih monarhija.

Dokumentarni film L'ULTIME VOYAGE DES ROMANOV / FINAL JOURNEY OF ROMANOV odabrala je Mira Vočinkić.