Druga strana luksuza

12. ožujka na HRT – HTV 1 u 23:25

Na spomen modnih marki poput Guccija, Max Mare, Louisa Vuittona i Prade, koje sa svojim lijepo uređenim izlozima i minuciozno izrađenom odjećom i obućom predstavljaju vrhunac luksuza i glamura, većina odmah pomisli na vrhunske majstore koji s puno ljubavi i pažnje izrađuju svaki komad. No, kao što će naša istraga pokazati, nije zlato sve što sja - glamur ima i svoju tamnu stranu.

U svijetu luksuza proizvodi od prave kože donose najveću zaradu. Modnim kućama poput Guccija i Yves Saint Laurenta više od 70% zarade donosi kožna galanterija. No odakle dolazi ta koža vrhunske kvalitete? Većina sirove kože štavi se u jednom dijelu Toskane, gdje ovaj težak i mukotrpan posao obavljaju imigranti.

Temperature u tvornicama dosežu i do 45 stupnjeva, a radnici - od kojih su mnogi zaposleni na određeno vrijeme - često rade u neljudskim uvjetima i za mizernu plaću. Čuli smo priče radnika, teško ozlijeđenih na poslu, koji su grubo ušutkivani kad bi se potužili.

Tu je još jedan luksuzni materijal - krzno. Danas većina krzna dolazi iz Kine, gdje se svake godine ubije 70 milijuna životinja zbog njihove kože. Ondje se životinje drže na farmama u sramotnim uvjetima i nitko se previše ne zamara njihovim pravima. Uspjeli smo se uvući na jednu od tih farmi, a ono što smo ondje zatekli bilo je daleko od glamura i luksuza koje ovi brendovi promoviraju.

Patnja životinja, sramotno loši higijenski uvjeti. Ono što smo otkrili izaziva bijes i zgražanje. Istražili smo skrivenu stranu glamura: od haute couturea na Pariškom tjednu mode do kineskih i talijanskih jeftinih kopija.

Redateljica je Zoé de Bussierre.

Produkcija: Premieres Lignes, 2018.