Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od ponedjeljka do petka, triput na dan,  od 6:10, 10:05 i 17:30, u kratkoj radijskoj formi Govorimo hrvatski brusimo govorenje i pisanje hrvatskoga jezika. Pluskvamperfekt i futur egzaktni pomažu u određivanju što je prije, a što poslije.
29 udruga iz Domovinskog rata prije mjesec dana potpisalo je ugovore za projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda u prodručju Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za branitelje i stradalnike. Uz stručnu pomoć, udruge su institucionalizirale svoju dosadašnju djelatnost u pomoći članovima i njihovim obiteljima i tako postale u zajednici vidljive na sasvim drugačiji način. Među njima je i Zagrebačka udruga branitelja liječenih od PTSP-a s projektom Zajedno za branitelje. Emisija Prva crta na rasporedu je od  9:30.

Muzej za umjetnost u obrt u Zagrebu ove je godine proslavio 140 godina djelovanja. Na nedavnoj svečanoj proslavi te obljetnice predstavljene su novouređene zbirke i nove donacije, otvorena je izložba o odnosu suvremenog dizajna i obrtništva te predstavljen novi vizualni identitet Muzeja. U emisiji Umjetnost u mreži od 10:08 prošetali smo obnovljenim postavima s prvim posjetiteljima, porazgovarali s kustosima, vidjeli što nam to novo Muzej nudi, ali i prisjetili se njegove duge i uzbudljive povijesti.

Koji su hrvatski pisci prisutni na engleskom govornom području i što im ta vidljivost znači? Kako doživljavaju svoja djela na drugom jeziku? Kako prevoditi knjigu pisanu dijalektom? Na ta su se pitanja tražili odgovori na nedavno održanoj tribini u povodu objave engleskoga prijevoda romana Črna mati zemla Kristiana Novaka, o kojem govorimo u današnjoj emisiji Jezik i predrasude od 13:30.


Foto: Dario Njavro za HRT

Joseph le Corre preselio se iz Francuske na otok Korčulu. U gradu Korčuli pokrenuo je prvu i dosad jedinu knjižaru na otoku u kojoj ima za svakoga ponešto te je i turisti i mještani rado posjećuju. Njegovu zanimljivu životnu priču u mjesecu frankofonije poslušajte u Slobodnom stilu od 16:05.

U ciklusu Oda-birano od 18:15 ponovno donosimo glazbeno-dokumentarnu priču Miha s Parzivalom - violina preobrazbe u kojoj autori Đino Đivanović i Srđan Nogić opisuju intrigantnu potragu za Gralom, duhovni put vizionara i inovatora, violinista Mihe Pogačnika i njegove violine Parzival Guarneri iz 1710.

Od 19:50 Priča za laku noć uvodi svaku večer djecu prije spavanja u svijet snova i maštanja. Večeras je na rasporedu priča Kako je sokolić naučio letjeti.

U Zaboravljenim glasovima od 20:15 možete poslušati emisiju pod naslovom Francuska vokalna lirika autora Branka Polića iz ciklusa Muzička dokumentacija koja je snimljena 1972. godine.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 20 sati poslušajte emisiju Andromeda koja educira javnost i podiže svijest o svemiru i našemu mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentiraju vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 20 sati u emisiji Od podija do podija reproduciramo koncert flautistice Dijane Bistrović i pijanistice Zrinke Ivančić Cikojević, održanog u Maloj dvorani Hrvatskoga glazbenog zavoda, 20. siječnja u sklopu 53. tribine mladih glazbenih umjetnika Darko Lukić.Ona je predana humanitarka, počasna konzulica Hrvatske u Padovi, vrhunska kirurginja u Sveučilišnoj bolnici u Padovi! Gošća emisije U svom filmu od 20:05 na Prvom programu Hrvatske televizije je dr. Nela Sršen.

Na Drugom programu Hrvatske televizije od 20:05 pogledajte prvu epizodu američke dokumentarne serije Obiteljski zločini. Serija koja istražuje istinsko zlo koje ljude tjera da prekorače granice zakona i otkriva zločine koji su posljedica temeljnih ljudskih nagona. Serija se bavi slučajevima iz stvarnog života o obiteljima i ubojstvima koja su ih razorila.

U videonajavama pogledajte što izdvajamo iz programa Hrvatske televizije.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.