Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ove srijede, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od ponedjeljka do petka, triput na dan,  od 6:10, 10:05 i 17:30, u kratkoj radijskoj formi Govorimo hrvatski brusimo govorenje i pisanje hrvatskoga jezika. Jesu li Osnovna škola "Ivan Kušan" i Osnovna škola Ivana Kušana dvije osnovne škole?U emisiji Pogledi od 10:08 govorimo o povijesti emocija. Uz pomoć Branimira Jankovića s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu opisat ćemo kako se oblikovalo to propulzivno znanstveno polje i što ono danas sve obuhvaća.

U emisiji Put pod noge od 11:12 predstavljamo putnika koji je možda često i u vašem domu, a svjesni ste ga tek ako vam eventualno zapriječi put! S radijskim tonskim kolima TK5 putujemo na koncert jazza!

Billy Strayhorn je bio jedan od najprisnijih suradnika Dukea Ellingtona, njegov aranžer i pijanist. Bio je impresioniran glazbom Dukea Ellingtona, koji ga je stalno angažirao kao skladatelja i aranžera. Ta je suradnja trajala od 1937. sve do Strayhornove smrti 1967. godine. Tonski zapisi koje ćemo čuti u emisiji Po vašem izboru od 12:20 predstavljaju najbolji dio Strayhornove ostavštine. Realizirani su 1961. godine u New Yorku i sadržavaju uglavnom Ellingtonovu glazbu u Strayhornovim orkestracijama.


Foto: Dario Njavro za HRT

U emisiji Divni novi svijet od 13:30 o svemirskim letjelicama u istraživanju Sunčeva sustava razgovaramo s Ogrenom Variolom, profesorom geografije zaposlenim u Tehničkom muzeju u Zagrebu i dugogodišnjim članom Astronomsko-astronautičkog društva Zagreb.

Svi koronavirusi imaju porijeklo u šišmišima, a na ljude ih prenose i druge životinje koje su zarazili šišmiši. Kakav put i u kojim okolnostima virusi pri tome prolaze, u emisiji o znanosti  Drag mi je Platon od 16:05 objašnjava akademik Josip Madić. Prof. dr. Tihomir Marjanac govori o meteoru koji je nedavno pao u Sloveniji. 

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Jasne Mesarić Neonska carica. Poput malenog radiofonskog Amarcorda ova nas začudna zvučna kratka igra uvodi u svijet generacije odrasle sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetoga stoljeća, koja kao da je izjednačavala umjetnost i život, koja je voljela umjetnost gotovo više od života.U Koncertu u predvečerje od 18:15 reproduciramo prvi dio korizmenog koncerta Zbora HRT-a, održanog 11. travnja 2017. u crkvi sv. Petra u Zagrebu u ciklusu Sfumato, u sklopu festivala Pasionska baština, kada je našim ansamblom dirigirao slovenski zborovođa i dirigent Borut Smrekar sastavivši program od duhovnih skladbi Sergeja Rahmanjinova, Maxa Regera, Thomasa Tallisa, Franza Liszta, Jospeha Rheinbergera, Mauricea Duruflea, Antona Brucknera, Claudija Monteverdija i Petra Iljiča Čjakovskoga.

Od 19:50 Priča za laku noć uvodi svaku večer djecu prije spavanja u svijet snova i maštanja. Večeras je na rasporedu finska priča Stavi svraki soli na rep.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 18:35 u emisiji o udrugama Zašto smo zajedno predstavljamo udruge i pratimo njihove aktivnosti. Predstavljamo civilno društvo, osvješćujemo građanska prava i potičemo na toleranciju. Zašto smo zajedno? Zato da naučimo, shvatimo, toleriramo i pomognemo.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 20 sati možete slušati prijenos koncerta iz dvorane Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Uz Jazz orkestar HRT-a nastupit će Klaus Gesing, saksofon, bas klarinet, elektronika i dirigent.

U videonajavama pogledajte što izdvajamo iz programa Hrvatske televizije.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.