In memoriam Božidar Alić: Agonija

U povodu smrti glumca Božidara Alića, na HTV 3 u 21:10 prikazujemo film Agonija redatelja Jakova Sedlara, snimljen 1998. u koprodukciji Patria filma i HRT-a.
Preminuo glumac Božidar Alić

Drama je to čija se radnja zbiva između dva svjetska rata u Zagrebu. Hrvatska je nakon raspada Austro-Ugarske Monarhije ušla u sustav Kraljevine Jugoslavije i na toj političkoj pozadini dr. Ivan Križovec gradi ministarsku karijeru priklanjajući se beogradskim vlastodršcima. Laura Lenbach, izdanak hrvatskog plemstva, mora se baviti prozaičnim poslom modistice kako bi preživjela. Njezin suprug, barun Lenbach, austrougarski Oberstleutnant, osuđivan u novom režimu kao mađarski špijun, doživio je potpuni ljudski pad.

Dr. Križovec je već dvije godine ljubavnik njegove supruge što barun Lenbach zna, ali pristaje na to jer od dr. Križovca iznuđuje novac. U trenutku alkoholne krize Lenbach počini samoubojstvo dok se nalazio nasamo s Laurom što izaziva sumnju da ga je ona ubila. Dr. Križovec ima, međutim, vezu s Ruskinjom sumnjiva podrijetla, što kod Laure izaziva nekontrolirane reakcije i ona poziva policiju kako bi izjavila da je ubojica vlastita muža. Pred policijskim pristavom, dr. Križovec uspije spriječiti njezino uhićenje.

U filmu glume Ena Begović (Laura), Božidar Alić (barun Lenbach), Sven Medvešek (Križovec), Nives Ivanković (Izabela Georgijevna), Zoja Odak (Izabelina ljubavnica), Tarik Filipović (inspektor), Špiro Guberina (stari general) i drugi.

Georgij Paro i Jakov Sedlar napisali su scenarij prema drami U agoniji Miroslava Krleže.

Montažeri su Zdravko Borko i Ivica Drnić, scenograf Željko Senečić, a kostimografkinja Ruta Knežević. Glazbu je skladao Arsen Dedić.


Film na području Republike Hrvatske možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.