Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga četvrtka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od ponedjeljka do petka, triput na dan, od 6:10, 10:05 i 17:30, u kratkoj radijskoj formi Govorimo hrvatski brusimo govorenje i pisanje hrvatskoga jezika. Zove li se točno - Dario ili Darijo? Kako sklanjati Andreu i Teu?Koje su službe od općeg interesa u Europskoj uniji? Mogu li se neke od njih baviti i gospodarskom djelatnošću? Zbog čega Europska unija potiče osnivanje agencija? Što je sporno u ustroju naših agencija? To su samo neka pitanja na koja odgovaramo u emisiji Slovo zakona od 11:12.

Doug Duffey And BADD objavili su album Play the Blues. Zanimljiva kombinacija glazbe Louisiane, New Orleansa, rocka, soula i bluesa, autorski je odabir Tomislava Golubana za emisiju Po vašem izboru od 12:20.

U emisiji Iskustvo prostora od 16:05 saznajemo kako će na izložbi Neformiranje u Oris Kući arhitekture biti predstavljeno formativno dvanaestogodišnje razdoblje arhitektonskog ureda NFO. Zašto se likovna umjetnica Nina Horvat posljednjih nekoliko godina usmjerila na negativnosti urbane transformacije grada Zagreba, što je i prikazala na izložbi Ovo nije lijepo u Muzeju suvremene umjetnosti.


Foto: Dario Njavro za HRT

Zašto je francuski oskarovac Michel Hazanavicius u svom recentnom naslovu Zaboravljeni princ posegnuo za stilsko-tematskim postulatima Hollywooda i kakav je konačni ishod? Zašto su braća Josh i Benny Safdie zaslužili unisono pozitivne kritike za svoj krimić Uncut Gems i Adama Sandlera učinili velikim glumcem? Kako će se u zagrebačkoj Kinoteci obilježiti šest desetljeća od snimanja Hitchockova Psiha? Na ta pitanja odgovaramo od 16:30 u emisiji o filmu Licem u lice.

U emisiji Iz hrvatske narodne baštine od 19:25 govorit ćemo o 53. Međunarodnoj smotri folklora koja se od 17. do 21. srpnja prošle godine održavala u Zagrebu. Smotra prikazuje i afirmira tradicijsku kulturu i folklor mnogobrojnih domaćih i stranih suradnika.

Od 19:50 Priča za laku noć svaku večer uvodi djecu prije spavanja u svijet snova i maštanja. Večeras je na rasporedu premijera njemačke narodne priče Začarani kraljević.

U emisiji Hrvatima izvan domovine od 20:15 uz ostalo poslušajte intervjue s bolivijskom ministricom vanjskih poslova Karen Longarić i s doktorom Antom Pađenom sa Sveučilišta Mc Gill u Kanadi. Čut ćete prilog o održanoj tematskoj sjednici saborskog Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske i najavljujemo dodjelu nagrada Utjecajne hrvatske žene i buduće liderice u Zagrebu.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Puno, malo, brzo, sporo, uživajući, trpajući…..kako jedemo, volimo li jesti sami ili čekamo članove obitelji? Želimo čuti i vaše navike u emisiji Avantura promjene od 18:35.Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 19:30 možete pratiti izravni prijenos 7. koncerta Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-a ove sezone iz velike dvorane Vatroslava Lisinskog. Obilježit ćemo 90. godišnjicu rođenja iznimno utjecajnog hrvatskog skladatelja Stanka Horvata izvedbom njegove posljednje orkestralne skladbe Dithyrambos, a u drugome dijelu 250. godišnjicu rođenja Ludwiga van Beethovena izvedbom 4. simfonije. Središnje mjesto koncerta pripada praizvedbi novog opsežnog djela, Sinfonie concertante za violinu i orkestar Berislava Šipuša. U novoj Šipuševoj skladbi kao solistica će nastupiti mlada hrvatska violinistica Katarina Kutnar. U stanci koncerta poslušajte razgovore s Katarinom Kutnar i Berislavom Šipušem.

U videonajavama pogledajte što izdvajamo iz programa Hrvatske televizije.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.