Romano Bolković - 1 na 1: Natalia Zielinska

9. ožujka na HRT – HTV 1 u 23:20 - talk show

Natalia Zielinska konzultantica je za EU fondove. Za sebe voli kazati da je stručnjak za pretvaranje problema u prilike. Rođena je u poljskom gradu Gniezno, a studirala je hrvatski jezik i europske studije u Wroclawu. Uz fakultet je radila na projektima EU-a.

Prije šest godina doselila se u Ogulin. Poslovni partneri iz Poljske zbog njezina znanja o fondovima EU-a i poznavanja hrvatskog jezika ponudili su joj da ovdje pokrene vlastiti posao. Osnovala je obrt te je krenula učiti poduzetnike i poljoprivrednike u Ogulinu i okolici o tome što su to europski fondovi. Zatim ju je angažirao Grad Vrbovsko, za koji je tri godine vodila projekte EU-a. Prošle godine preuzela je direktorsko mjesto u tvrtki Euro Grant Konzalting, čiji su vlasnici Poljaci.

Zielinska i njezina dvočlana ekipa trenutno vode 30-ak projekata. Klijenti su im iz svih krajeva Hrvatske, a među njima su gradovi, općine, OPG-ovi, male i velike kompanije. Uz sve to Zielinska vodi svoje samostalne projekte, Akademiju poduzetništva u Ogulinu te projekt 'Znam i poduzimam', u sklopu kojeg digitalnom poduzetništvu podučava mlade nezaposlene ljude.

S Nataliom Zielinskom razgovaramo o tome otkud poljska konzultantica za EU-fondove u Ogulinu, na čemu se temelji uspjeh Poljske, zašto je poljski sustav povlačenja sredstava iz EU fondova tako učinkovit, o hrvatskim poduzetnicima i EU fondovima, isplati li se baviti poduzetništvom u Hrvatskoj, koje su prepreke na putu mladim poduzetnicima, što je to projekt "Znam i poduzimam" itd.

Autor: Romano Bolković
Urednica: Slavica Babić

Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj videoteci pronađite emitirana izdanja