Dirigenti i mužikaši - Mužika i ljubav

11. ožujka na HRT – HTV 3 u 20:05

Serija Dirigenti i mužikaši, proslavljenih televizijskih autora - književnika i scenarista Mladena Kerstnera i redatelja Kreše Golika - snimljena je 1991. godine. Siromašni mladi ljubavnici iz Trnovca Ivo Barulek i Ivka Bahat sa svojim roditeljima, rodbinom, susjedima i svim onim seoskim "dirigentima" i "mužikašima" pridružuju se velikoj galeriji autentičnih i sočnih likova iz slavnih "Gruntovčana".


U Dirigentima i mužikašima ljubavna priča dvoje mladih isprepleće se s borbom za prestiž između župnikove i zadružne "mužike"...

U 1. epizodi dramske serije Mužika i ljubav ambiciozni mladi župnik Kosec poremetio je mirne tokove života u Trnovcu. Počeo je u "farofu" okupljati mlade te ih uči svirati. Osnovali su muzički sastav koji seoski momci nadobudno nazivaju "džez". Njihova svirka izaziva i ljuti političke vođe Trnovca. Neki bi htjeli odmah zabraniti "popovsku mužiku", no partijski vođa Kubura zastupa drukčije metode. Najbolji je svirač u župnikovom sastavu trubač Ivo Barulek.

On voli svoju trubu i djevojku Ivku Bahatovu, čiji je otac predsjednik crkvenog odbora i među najbogatijim ljudima u selu. Barulekovi su siromašni te su slabe nade zaljubljenih da im se ljubav ostvari. Ivo uzaludno traži namještenje, no tko će ga zaposliti dok svira u "popovskoj mužiki"? Poziv u vojsku otkida Ivu na duže vrijeme od rodne kuće, sviranja i od Ivke.

U seriji iz 1991., za koju režiju potpisuje Krešo Golik, glume Sven Medvešek (Ivo Barulek), Nataša Dorčić (Ivka Bahat), Vanja Drach (Nacek Barulek), Smiljka Bencet (Kata Barulek), Polde Bibič (Blaž Bahat), Zvonimir Ferenčić (Rok Kubura), Nina Erak (Mica, Ivina sestra), Rade Špicmiler (Miška Slatki) i drugi.

Scenarist je Mladen Kerstner, direktor fotografije Boris Popović, kostimografkinja Lada Gamulin, a scenograf Stanko Dobrina. Urednica Antologije dramskog programa je Maja Gregl.