Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od ponedjeljka do petka, triput na dan, od 6:10, 10:05 i 17:30, u kratkoj radijskoj formi Govorimo hrvatski brusimo govorenje i pisanje hrvatskoga jezika. Danas su na redu mjesečni komentari vaših pisama: o biljojedima, Zrinsko-frankopanskoj ulici i manje uobičajenim imenima.Dana 13. ožujka prije sedam godina za papu je izabran Jorge Mario Bergoglio, kardinal iz Argentine. Prvi papa isusovac, prvi koji je uzeo ime Franjo i prvi papa nakon 1300 godina koji nije s europskog kontinenta. Je li u sedam godina pontifikata 266. poglavar Katoličke Crkve dao Crkvi novo lice? Koje su njegove najvažnije odluke? Po čemu je pontifikat pape Franje drukčiji od pontifikata njegovih prethodnika? Kako se nosi s čestim kritikama konzervativnog dijela Crkve? U emisiji Susret u dijalogu od 9:05 gostuju teologinja Anđela Jeličić Krajcar i publicist mr. Krešimir Cerovac.

U emisiji Izvan okvira od 10:08 vas vodimo na veliki Međunarodni studentski energetski kongres koji se održao prošloga tjedna na zagrebačkom Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu. A nakon priče o nafti i plinu prebacit ćemo se na nešto potpuno drugačije - ljubav prema poeziji koju od malih nogu živi mlada pjesnikinja Mateja Jurčević.

Ove godine Josipa Lisac dobila je nagradu Porin za životno djelo. Nova emisija Po vašem izboru od 12:20 donosi priču o njezinu legendarnom prvijencu Dnevnik jedne ljubavi iz 1973. Kako je album nastao, tko je sudjelovao u snimanju i kako se taj LP pretvorio u jedan od ključnih (i najutjecajnijih) albuma u povijesti hrvatske rock glazbe?


Foto: Dario Njavro za HRT

Zašto su u Osnovnoj školi Zorke Sever projektni dan odlučili posvetiti otpadu, što se inače sve odvija na školskim hodnicima i jesu li se oni prilagodili Školi za život ili su reformu prilagodili životu škole - otkrivamo u emisiji U pomaku od 13:30.

Zašto su umirovljenici u najvećoj opasnosti od siromaštva, a Strategija borbe protiv siromaštva ostaje mrtvo slovo na papiru, ispunjavaju li se predizborna obećanja i tko se sve bori za glasove umirovljenika i kako - o tome će govoriti predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja u Oporbenom zarezu od 15:30 na 1. programu Hrvatskog radija i 4. programu Hrvatske televizije. U današnjem Kretanju točke od 16:30 govorimo o promjenama u zagrebačkoj Modernoj galeriji. Dugogodišnju ravnateljicu Biserku Rauter Plančić zamijenio je Branko Franceschi. Čut ćemo kakvi su njegovi planovi, a predstavit ćemo i izložbu o slikaru Kraljeviću i njegovim sljedbenicima koja je prošli tjedan otvorena u Varkert Bazaru u Budimpešti.

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Višnje Biti Išle su u isti razred. Zagrebačka filmska scenaristica i redateljica Snježana Tribuson i filmska scenaristica, redateljica i kritičarka koja živi u Nizozemskoj, Rada Šešić, prisjećaju se zajedničkih školskih dana u Bjelovaru. Njihov razgovor potiče Vera Robić Škarica koja je više od trideset godina bila spiritus movens Hrvatskoga filmskoga saveza.

Pjesnik gradskih ulica, ali i prirode, pjesnik radosti i tuge, ali ponajviše pjesnik ljudskoga srca, Dobriša Cesarić često je svojim pjesmama nadahnjivao skladatelje. U emisiji Klasični kroj od 18:15 slušamo skladbe na Cesarićeve stihove iz opusa Krešimira Baranovića, Anđelka Klobučara, Stjepana Šuleka, Davorina Kempfa i Hrvoja Hegedušića.Od 19:50 Priča za laku noć uvodi svaki dan djecu prije spavanja u svijet snova i maštanja. Večeras je na rasporedu priča Dunje Tokić Borka.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 14 sati Music pub Zlatka Turkalja, premijerno predstavlja domaća glazbena izdanja te najvažnije svjetske glazbene materijale. Emisija donosi recenzije, osvrte, kritike glazbenih događaja, gostovanja, akustične koncerte, promocije i najave.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)
Koje je suvremeno značenje i snaga satire u umjetnosti, a koje u stvarnom životu? Treba li postavljati granice satiri? Je li danas satira kao žanr ugrožena ili je satira postala politički nekorektna?Koja je granica između difamacije, govora mržnje i legitimne satire, u Okruglom stolu ponedjeljkom od 15:15 govore Tuga Tarle, profesorica, teatrologinja i publicistkinja, Vinko Brešan, filmski, televizijski i kazališni redatelj i dr. sc. Nebojša Blanuša, socijalni psiholog, izvanredni profesor Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

U videonajavama pogledajte što izdvajamo iz programa Hrvatske televizije.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.