Bankarski kriminal

20. ožujka na HRT – HTV 3 u 20:05

Autori dokumentarnog filma Goldman Sachs - Banka koja upravlja svijetom vraćaju se s novom velikom reportažom o korupciji u jednoj od najvećih svjetskih financijskih institucija - HSBC-u.

Da je HSBC država, bio bi peta gospodarska sila u svijetu. Osnovan je tijekom zlatnog doba trgovine opijumom kako bi omogućio Britanskomu Carstvu pristup na kinesko tržište, a odonda je stvorio jedinstvenu mrežu za financijske prijevare diljem svijeta. Od porezne utaje preko pranja novca za mafiju do manipulacije valutama, "ova je banka učinila sve loše stvari koje jedna banka može učiniti".

Godine 2012. HSBC je gotovo izgubio dozvolu za rad u SAD-u zbog pranja novca za meksičke i kolumbijske narkokartele. Podignuta je kaznena prijava i rukovoditelji HSBC-a morali su odgovarali senatskom vijeću. No George Osborne, tadašnji britanski ministar financija, pisao je svojem kolegi u Americi i predsjedniku Sustava federalne rezerve. Tvrdio je da će, bude li HSBC oštro kažnjen, posljedice na financijsku i gospodarsku stabilnost svijeta biti veoma ozbiljne. Pismo je postiglo željeni rezultat i HSBC je dobio dvije milijarde eura globe. Ekvivalent mjesečne zarade.

Dok se centar međunarodnih financija seli u Aziju, HSBC je u idealnoj poziciji. To je "najkineskija" među bankama Zapada i "najeuropskija" među kineskim bankama. Uz zaštitu Londona i blagoslov Pekinga - tko bi se usudio napasti je?

Redatelji dokumentarnog filma BANKSTERS iz 2017. su Jérôme Fritel i Marc Roche.

Produkcija: Magnéto Presse i Arte