Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od ponedjeljka do petka, triput na dan, od 6:10, 10:05 i 17:30, u kratkoj radijskoj formi Govorimo hrvatski brusimo govorenje i pisanje hrvatskoga jezika. Ako riječ u originalu iz kojeg je uvozimo u hrvatski ima dva ista slova, ponekad zbunjuje preuzimamo li baš to slovo ili nam zapravo treba neko drugo!U emisiji Pet za pet od 11:12 družimo se s mladim istraživačima iz osnovne škole Fran Krsto Frankopan s otoka Krka.

Jedan od hrvatskih idioma koji su uvršteni na popis zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske je i grobnička čakavština. Što je čini tako osobitom i zanimljivom jezikoslovcima? O tome govorimo u emisiji Jezik i predrasude od 13:30.

U emisiji o kulturi življenja Slobodni stil od 16:05 razgovaramo sa stand up komičarkama kojima je stand up stil života i koje ruše predrasude da je to namijenjeno za muškarce.U ciklusu Oda-birano od 18:15 uz 250. obljetnicu rođenja velikog skladatelja, ponovno donosimo glazbeno-literarnu fantaziju Fragmenti o Beethovenu u kojoj Zoran Brajević prema knjizi Romaina Rollanda osvjetljava neke životne i profesionalne situacije Ludwiga van Beethovena, čiji je život bio "poput olujna dana".

Od 19:50 Priča za laku noć uvodi svaku večer djecu prije spavanja u svijet snova i maštanja. Večeras je na rasporedu priča Sanje Pilić Jezik.

U Zaboravljenim glasovima od 20:15 bit će riječi o pjesniku Dobriši Cesariću i o njegovu pjesništvu. Emisiju Dobriša Cesarić: Poezija kojoj se rado vraćamo za seriju Ličnosti i djela pripremila je 1980. godine Ljerka Car Matutinović.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

"Pitaj svećenika" riječ je o istoimenom projektu franjevca konventualca fra Ivana Marije Lotara iz župe Svetog Antuna Padovanskog i Sv. Maksimilijana Kolbea iz Zagreba koji je gost u emisiji Ovo malo duše od 18:35. Namjera je iskoristiti potencijal virtualnog svijeta za pomoć mladima da u potpunoj anonimnosti pitaju o rješenjima i savjetima u trenucima depresije, tjeskobe, nasilja, siromaštva, otuđenosti, izoliranosti radi različitosti, o problemima prijateljstva, ljubavi, problemima u školi i ostalo. 

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 20 sati u emisiji Od podija do podija reproduciramo koncert harmonikaša Diega Vitasovića održanog u Maloj dvorani Hrvatskoga glazbenog zavoda 3. veljače u sklopu 53. tribine mladih glazbenih umjetnika Darko Lukić. 


Foto: Dario Njavro za HRT

U videonajavama pogledajte što izdvajamo iz programa Hrvatske televizije.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.