Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga četvrtka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od ponedjeljka do petka, triput na dan,  d 6:10, 10:05 i 17:30, u kratkoj radijskoj formi Govorimo hrvatski brusimo govorenje i pisanje hrvatskoga jezika. Treba li ikoga zbog jezika - prozivati?Gost emisij Kulturni kolokvij od 9:30 je Filip Terzić, profesor matematike u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića u Zagrebu.

Zbog čega u vezi s gospodarenjem otpadom postoje velike razlike između jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj? Koje su naše obveze prema Europskoj uniji? Tko je odgovoran za neučinkovit sustav? Propisuje li to zakon? To su samo neka pitanja na koja odgovaramo u emisiji Slovo zakona od 11:12.

U emisiji Iskustvo prostora od 16:05 reći ćemo vam što je o prošlogodišnjem arhitektonskom stvaralaštvu pokazala izložba Udruženja hrvatskih arhitekata otvorena u Splitu. Čut ćemo što o svojim radovima kažu dobitnici nagrada UHA-e među kojima je i emisija Trećeg Programa Hrvatskoga radija Stvarnost prostora urednice Eveline Turković. Pozvat ćemo vas i u zagrebačku Laubu – Kuću za ljude i umjetnost – na izložbu Ivan Marušić Klif: Klizanje u nepoznato kojom se naša zemlja uspješno prošle godine predstavila na Praškom kvadrijenalu scenografije i scenskog prostora.U emisiji o filmu Licem u lice od 16:30 donosimo razgovor s redateljem Jurom Pavlovićem čiji je dugometražni prvijenac Mater nedavno nagrađen na beogradskom FEST-u. Pitamo se i je li Pixarov crtić Naprijed uistinu korak naprijed za tu produkcijsku kuću, a otkrivamo i zašto se Nevidljivi čovjek može smatrati jednim od najugodnijih ovogodišnjih kino iznenađenja.

Kršćani različitih denominacija na različite načine, ali istim žarom pripremaju se za proslavu Kristova Uskrsnuća. O tome više u Religijskom forumu od 18:05 u kojem govorimo o velikoposnim tribinama i iščitavanju psalama, o tradiciji velikoga posta u Makedonskoj pravoslavnoj crkvi te o vremenu korizme kod reformiranih kršćana.


Foto: Dario Njavro za HRT

Od 19:50 Priča za laku noć svaku večer uvodi djecu prije spavanja u svijet snova i maštanja. Večeras je na rasporedu priča Krokodil i slon.

U emisiji Hrvatima izvan domovine od 20:15 uz ostalo donosimo: Torontska Mreža hrvatskih žena u Zagrebu dodijelila nagrade Utjecajne hrvatske žene i Buduće liderice uspješnim Hrvaticama iz zemlje i svijeta. U Mostaru je u tijeku Napretkov tjedan kulture koji u subotu završava okruglim stolom pod nazivom Izazovi modernog hrvatskog jezika. U Beču premijerna izvedba predstave na njemačkome jeziku Lutka našeg najprevođenijeg i najizvođenijeg pisca Mire Gavrana.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

U emisiji Povratak u budućnost od 20 sati Robert Mareković donosi glazbu 50-ih, 60-ih i, kao što slogan emisije kaže, malo 70-ih. Ono što je dodatni začin termina, jest stalna rubrika posvećena najvoljenijem licu popularne kulture, neokrunjenom glazbenom kralju, Elvisu Presleyu.Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 20 sati možete slušati izravni prijenos koncerta Iz salona Očić: kućni koncerti. U povodu 25. godišnjice djelovanja nastupit će glazbenica Lidija Bajuk.

U videonajavama pogledajte što izdvajamo iz programa Hrvatske televizije.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1) Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.