Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od ponedjeljka do petka, triput na dan, od 6:10, 10:05 i 17:30, u kratkoj radijskoj formi Govorimo hrvatski brusimo govorenje i pisanje hrvatskoga jezika. Kako ne slomiti jezik na zajutarku, po čemu se razlikuje od doručka i što je - pojedak?Uz sve težu epidemiološku situaciju u Europi treba li Hrvatska postrožiti mjere borbe protiv koronavirusa - zatvoriti granice, ali i škole? Kako će od ponedjeljka izgledati nastava za učenike u Istri te hoće li im se to voditi kao redovna nastava? O čemu će ovisiti proširenje te mjere na cijelu zemlju? O tome U mreži Prvog govore ministar zdravstva Vili Beroš, savjetnik ministrice obrazovanja Marko Košiček i urednica projekta Škola na Trećem Rahela Štefanović. Emisiju od 7:30 uređuje i vodi Marija Gerbec Njavro.

Emisija Slušaj kako zemlja diše od 10:08 govori o divljim vrstama i nezakonitoj trgovini, jednoj od najunosnijih kriminalnih aktivnosti koja trenutno ugrožava oko 35 tisuća biljnih i životinjskih vrsta.

U 19. i prvoj polovici 20. stoljeća ručni je rad u obrazovanju djece imao mnogo značajniju ulogu nego danas. O tome kako su vješte bile ruke onodobnih đaka, svjedoče i krasopisanke koje se čuvaju u Zbirci radova učenika i nastavnika Hrvatskog školskog muzeja. U emisiji Minijature za radoznale od 11:05, u ciklusu Iz arhiva i muzeja, o njima nam govori kustosica Kristina Gverić.

U emisiji Mudrice od 11:40 učimo voziti bicikl i ponavljamo prometna pravila.Koja je razlika između samoće i usamljenosti? Zbog čega se ljudi u manjim sredinama osjećaju manje usamljeno od onih koji žive u gradovima? Zašto bi usamljenost trebalo liječiti i kod djece pogođene tim stanjem? Usamljenost je tema današnje emisije Znanjem do zdravlja od 13:30.

Zbog čega je žiri Goranova proljeća prepoznao opus Miroslava Mićanovića i nagradio ga Goranovim vijencem, a čime je Gorana za mlade pjesnike zaslužio Tomislav Augustinčić doznajte to u Kutiji slova od 16:30 u kojoj predstavljamo dva vrijedna izdanja nakladničke kuća Mala zvona koja upravo slavi deset godina postojanja.

Foto: Dario Njavro za HRT

U emisiji Trag vjere poslušajte: Zagrebačka i Riječka nadbiskupija izdale odredbe i upute o liturgijskim slavljima i okupljanjima vjernika. Kako mjere zaštite od širenja koronavirusa utječu na život Crkve i vjernika? Sedam je godina pontifikata pape Franje. Misom u zagrebačkoj prvostolnici obilježena 18. godišnjica smrti kardinala Franje Kuharića.

Od 19:50 Priča za laku noć svaku večer uvodi djecu prije spavanja u svijet snova i maštanja. Večeras je na rasporedu Priča o sjeni.

U večerašnjoj Metafori od 20:15 počinjemo gostovanjem mladog pjesnika Tomislava Augustinčića, upravo ovjenčanog nagradom Goran. U nastavku slušamo poeziju mladog turskog pjesnika Gürsela Bektaşa koji gostuje na ovogodišnjem Goranovom proljeću. Pjesme čita Gordana Kovačić.Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Sunčani sat od 14 sati realizira se iz Opatije, kraljice Jadrana. Destinacija je to s najdužom tradicijom. Šareni parkovi i bajkovite šetnice pretvaraju svaku šetnju Opatijom u posebno iskustvo.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

O tajanstvenom svijetu virusa - virosferi - znamo manje nego o bilo kojem drugom obliku života. Moramo saznati mnogo više toga o tim najčudnijim bićima na svijetu od bolesti koje izazivaju, smatra Jonathan Goodman iz Centra za ljudska evolucijska istraživanja Sveučilišta Cambridge, a njegovo predavanje poslušajte u emisiji Doba znanosti od 16:05.U videonajavama pogledajte što izdvajamo iz programa Hrvatske televizije.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.