Oklada stoljeća - biografska humoristična drama

6. lipnja na HRT – HTV 1 u 22:30 (12)

Film se sastoji od tri priče koje su odvojene, no događaju se istodobno, a povezuje ih radnja smještena u godine što su prethodile kolapsu stambenog tržišta 2007. U razdoblju od 2006. do 2007. godine skupina ulagača investicije je usmjerila protiv američkog hipotekarnog tržišta. U svom istraživanju otkrili su koliko je ono krhko i korumpirano...

U američkom filmu (The Big Short iz 2015.) glume Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt, Melissa Leo, Hamish Linklater, John Magaro, Rafe Spall, Jeremy Strong, Finn Wittrock, Marisa Tomei i drugi.

U filmu se među ostalima pojavljuju Margot Robbie (Ja, Tonya), kulinarska zvijezda Anthony Bourdain, pjevačica i glumica Selena Gomez te ekonomist Richard Thaler. Predložak filmu bila je knjiga Michaela Lewisa iz 2010. The Big Short: Inside the Doomsday Machine koja govori o financijskoj krizi 2007. i 2008.

Scenaristi su redatelj Adam McKay i Charles Randolph.

Film je dobio izrazito pozitivne kritike koje su isticale vrhunske glumačke izvedbe, režiju i scenarij. Oscara je osvojio za najbolji adaptirani scenarij, a nominiran je u kategoriji najboljeg filma, najboljeg redatelja, najboljeg sporednoga glumca (Bale) i najbolje filmske montaže.

Osobito se ističu neuobičajene tehnike kojima se film služi kako bi objasnio zamršene financijske instrumente.