Novi susjedi 2019. - Španjolska: S druge strane

19. ožujka na HRT – HTV 1 u 14:05

Kada Miguel, prvi susjed muslimanskog centra Put mira, primi poziv za iftar u lokalnoj džamiji, prva reakcija nije baš oduševljenje. Doseljeni Pakistanci i njihov kulturni centar godinama su mu zadavali probleme. Zidovi su tanki i u vrijeme klanjanja, Miguela je smetala buka i glas imama.

S druge strane, muslimanska zajednica živi u miru i traži razumijevanje za svoje tradicije. Uz nešto građevinarskih radova i dobru izolaciju bi li novi susjedi mogli postati prijatelji?

Redateljice dokumentarnog filma su Blanca Flaquer i Carol González Matas, producentica Sonia Sancho, a izvršni producenti Daniela Draštata i Frans Jennekens.

Jedan je to od filmova iz devet zemalja koji su dio međunarodne dokumentarne koprodukcije nastale pod okriljem EBU-ove skupine za multikulturu.

Vruća europska tema integracije izbjeglica i migranata u filmovima iz cijele Europe prati se baš ondje gdje se događa – među susjedima. Jesmo li spremni upoznati svoje nove susjede, i jesu li novi susjedi otvoreni za prihvaćanje lokalnih navika i običaja? Je li strah od izbjeglica u našem susjedu opravdan ili se temelji na neznanju? Čega se boje, a o čemu sanjaju naši novi susjedi: izbjeglice, migranti, osobe pod međunarodnom zaštitom, pripadnici manjina?

Izvršni producenti serijala su Daniela Draštata i Frans Jennekens.

Produkcija EBU partneri: ČT, RTBF, HRT, RTV SLO, NTR, DW, RTVE, RTP, RAI, uz podršku EU 

https://newneighbours.eu/

Naime, ono što je počelo kao dokumentarni serijal koji su pokrenuli HRT-ova novinarka i urednica Daniela Draštata i nizozemski kolega Frans Jennekens, EBU je nakon dvije sezone pretvorio u EU projekt.

Europskim novcem projekt Novi susjedi #newneighbours potiče suradnju javnih europskih televizija, medija zajednice i organizacija civilnog društva u balansiranom izvještavanju o izbjeglicama i različitosti, bez duboko ukorijenjenih predrasuda i s fokusom na nove susjede, ljude kojima je Europa postala novi dom.