Stani v Zagorju: Klanjec

29. kolovoza na HRT – HTV 2 u 16:30

Ponovno prikazujemo putopisnu seriju Stani v Zagorju autorice Andree Buče.

Hrvatsko Zagorje regija je zanimljive prošlosti - neandertalci, umjetnici, voljeni vođe i buntovnik koji je ušao u legendu. Zagorje je bilo utočište hrvatskog plemstva i druga linija obrane od najezde Turaka.

Otuda kuburašice, raskošni dvorci, kurije, perivoji i kapelice gotovo na svakom bregu. A koliko brega toliko i termalnih izvora. Kontrastno je Zagorje, poduzetnici i kmetovi, popevke i punkeri, zaprežna kola i oktanski sportovi, najbolji automobilisti, žganci i "šampanjci". Svima je zajedničko pojesti, popiti i našaliti se!


Foto: Danijel Kovačević za HRT

U svom prepoznatljivom stilu, kroz osam epizoda, Buča će nas provesti kroz zagorsku avanturu, običaje, povijest, otkrit će dvorske tajne, zagorske recepte, kvalitetna vina, ali i kultni tudum. Autorica je još jednom pred objektiv stavila likove čija pojava plijeni pažnjom, a čija priča opisuje život na zagorski način.

U 1. epizodi dokumentarne serije Andrea Buča vodi vas u Klanjec. Gradić od šestotinjak stanovnika, koji je imao čak tri draguljarnice i promenadu, kulturno je središte Zagorja i rodno mjesto Antuna Augustinčića u kojem kiparstvo doista živi. Andrea Buča istražila je tko je od Erdödyja izabrao ljepši sarkofag i kako se sviraju orgulje. U kupinjaku obitelji Jambrešić uvijek je veselo, a na tuheljskoj rivijeri Andrea je s ekipom energičnih umirovljenika uživala u kupanju i njihovim mladenačkim dogodovštinama.Seriji je prethodio živopisan i duhovit višedijelni putopis Stani u Lici u kojem je autorica predstavila zanimljivosti ličkog kraja i njegove ljude na suvremen i neposredan, Lici svojstven način.

Obje putopisne serije pronađite u videoteci platforme HRTi i na YouTube kanalu Hrvatske radiotelevizije.