HRT i EBU u stalnoj komunikaciji i razmjeni informacija

Hrvatska radiotelevizija (HRT) kao javni servis Hrvatske u svakodnevnom je kontaktu i sa središnjicom EBU-a, te najveće svjetske organizacije svih javnih radiotelevizija. Naime, a s obzirom na novonastalu situaciju s pandemijom koronavirusa, EBU je bila prisiljena promijeniti svoj način rada i usmjeriti sve svoje dostupne servise na pomoć članicama.

Budući da su ukinuti sportski događaji, veliki prijenosi, Eurosong i slično, a zbog zabrane putovanja ne održavaju se sastanci, EBU je svojim članicama omogućio razmjenu informacija, iskustava, preporuka i svega bitnog u ispunjavanju javne funkcije, putem digitalne tehnologije.

Svakodnevno se održavaju virtualni okrugli stolovi vezano uz sva područja djelovanja javnih radiotelevizija, organizirana je posebna web stranica za razmjenu informacija za sve javne medijske servise. 

Tako je upravo održan virtualni okrugli stol na temu rada javnih televizija. Glavne teme su reorganizacija rada, rad zaposlenih od kuće, organizacija i sigurnost rada novinarskih ekipa, organizacija informativnog programa, dječjeg programa, upotreba novih tehnologija, promjene programskih shema i i prilagodba programa, te navike i promjene u komunikaciji s gledateljima.

Hrvatska radiotelevizija primjenjuje sva iskustva i u samom je vrhu prema prilagodbi programa i brzini reakcije na novonastalu situaciju. Za ostale članice posebno je zanimljiv novi školski program (Škola na Trećem) i naša iskustva s takvim programom.

- Treba naglasiti da je EBU organizacija s najvećim europskim servisom vijesti putem kojeg sve članice razmjenjuju informacije. Tako je u tjedan dana u razmjeni vijesti ponuđeno 3000 vijesti i reportaža na temu koronavirusa. HRT prati sve preporuke i iskustva drugih članica, naglašava Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.