Unutrašnjost Australije

27. ožujka na HRT – HTV 2 u 20:05

Krajolik u sjeverozapadnom kutu Australije zaista zadivljuje. Njegova geološka građa otkriva neke od najstarijih stijena na svijetu. Od platoa punih fosila morskih organizama iz razdoblja devona pa do stijena koje su starije čak i od života na Zemlji. Posvuda nalazimo poruke najstarije ljudske kulture - živopisne slike koje tumače svijet kakav je bio prije 50.000 godina.


Ali australska unutrašnjost mnogo je više od pustinje i stijene. Moćne morske mijene na obali stvaraju blatne nizine u kojima vlada nevjerojatna bioraznolikost. Velika jata ptica svake godine dolaze ovamo iz arktičke tundre.

Na pučini jato grbavih kitova dočekuje pridošlice iz Antarktike. U blizini se igraju dupini tek nedavno otkrivene vrste. Regija Kimberley velika je kao Kalifornija, ali ondje živi samo 40.000 ljudi. Proputovat ćemo tim raznolikim krajolikom u kojem dva godišnja doba - kišna i sušna sezona - diktiraju životni ciklus. Uvjeti su teški i opstati mogu samo najjači.

2. epizoda
Premda je nastupila sušna sezona, nema vremena za odmor. Kornjače polažu jaja, morski krokodili prijete, a ptići polijeću iz gnijezda. Stada goveda treba dovesti iz najudaljenijih krajeva nepreglednih rančeva. Jednom kad ih dovedu, rodeo može početi. Arheolozi u pratnji vodiča obilaze izolirane predjele divljine i otkrivaju zadivljujuće galerije prastarih slikarija na stijeni. Na moru vrhunski atleti rone u dubinu tražeći spektakularne bisere - riskirajući opasne susrete sa znatiželjnim divovima. Majka tobolčara Mandy Watson pušta "svoju djecu" na slobodu.

Producent i scenarist dokumentarne serije originalnog naziva Outback je Tosca Looby, a redatelj Brendan Fletcher.